Republika vzpomínala na výročí listopadu 1939 i 1989

Foto: ČTK

Česká republika si ve středu připomínala události spojené se 17. listopadem - Dnem boje za svobodu a demokracii.

Zleva premiér Petr Nečas,  prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka,  foto: ČTK
Na listopadové události roku 1939, kdy nacisté potlačili studentské protesty, zavřeli vysoké školy, vedoucí představitele vysokoškoláků popravili a další stovky studentů odvlekli do koncentračních táborů, se tradičně vzpomínalo u Hlávkovy koleje. Prezident Václav Klaus při této příležitosti řekl, že součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, se svým rozsahem nemůže ani zdaleka vyrovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech.

"Jsem frustrován z narůstající asymetrie mezi pozorností věnovanou událostem před zahájením II. světové války, událostem v jejich průběhu a událostem po jejím skončení. Jsem frustrován z absence důrazu na klíčový význam časové posloupnosti a kauzální příčinnosti těchto událostí."

Listopad 1989 a sametovou revoluci si politici i veřejnost přišli připomenout na pražskou Národní třídu. Lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny. Potleskem byl přivítám bývalý prezident Václav Havel. Na Národní třídu přišel také Václav Klaus i předseda vlády Petr Nečas, který zdůraznil význam 17. listopadu pro historii republiky.

Foto: ČTK
"Připomínat si svoji historii a okamžiky, kdy tento národ dokázal vykročit směrem ke svobodě je nesmírně důležité. Abychom nežili ve světě, že svoboda je samozřejmost, o tu se musíme dnes a denně zasazovat, není to něco, co je nám automaticky dáno a připomínat si svou historii a to, co jsme jako národ zaplatili."

Oslavy v metropoli završilo slavnostní shromáždění v katedrále sv. Víta.

Akce věnované výročí 17. listopadu proběhly také v dalších českých městech. V Brně se lidé sešli u pomníku tří odbojů, nechyběli ani představitelé města, vysokých škol a kraje. Jihomoravský hejtman Michal Hašek zdůraznil, že je stále třeba demokracii chránit:

Demonstrace na Václavském náměstí,  foto: ČTK
„Demokracie spočívá v tom, že respektujeme rozlišnost názorů a také v tom, že bráníme základní práva a svobody. Také znamená, že politické strany spolu musí umět komunikovat, diskutovat, nesmí bát potlačována občanská společnost. politici si nesmějí myslet, že mají patent na rozum, že mají monopol a lidé pouze jednou za čtyři roky přijdou k různým typům voleb.“

V ulicích se ale jen nevzpomínalo, lidé také vyjadřovali svůj postoj k aktuálnímu dění ve společnosti a na politické scéně. Na Václavském náměstí se sešlo podle odhadů přes tisíc občanů nespokojených s nově uzavřenou povolební koalici ODS a ČSSD na pražském magistrátu.