Sametovou revoluci připomenou oslavy, diskuse i koncerty

Listopad 1989, foto: ČT24

Dvořákova Novosvětská zazní v podání České filharmonie v newyorské Carnegie hall, v galerii Českého centra bude k vidění také rukopis symfonie jako připomínka 25. výročí sametové revoluce. A tato akce, nazvaná Novosvětská going home, nebude zdaleka jediná, kterou Česká republika upozorní na to, že od listopadu 1989 uplynulo už čtvrt století. Ministerstvo zahraničních věcí často ve spolupráci s dalšími institucemi a také Českými centry jich připravilo okolo stovky.

Jaroslav Hutka,  foto: Archiv Českých center
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k oslavám výročí sametové revoluce uvedl:

"To, co se odehrálo před 25 lety v této zemi, byla nenásilná změna režimu, která nám tehdy získala poměrně velký respekt a vytvořila i pro českou zahraniční politiku poměrně velmi dobrou nástupní pozici. Dnes, když se podíváte ve světě kolem, tak uvidíte, že nenásilné změny režimu jsou něčím velmi vzácným. Ten příklad je dnes velmi podnětný a stojí za to ho připomenout."

Akcí, které ve světě připomenou 17. listopad, proběhlo a ještě proběhne mnoho. Budou se na nich promítat filmy, diskutovat i zpívat. Jmenujme například sérii koncertů k připomenutí Festivalu čsl. nezávislé kultury ve Wroclavi, kde vystoupí třeba písničkář Jaroslav Hutka nebo skupina Plastic People of the Universe, v Oxfordu byla odhalena lavička Václava Havla, v Austrálii bude hostem besed spisovatel Jáchym Topol, v Miláně se připravuje setkání se spisovateli a disidenty a v Amsterdamu se chystá diskuse, které se zúčastní třeba Karel Schwarzenberg nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Na jednu z akcí upozornil i ministr Zaorálek:

Václav Havel,  foto: Tomáš Vodňanský
"Tou stěžejní je ta, která se odehraje 19. listopadu ve Washingtonu v Kapitolu, kde se odehraje ceremoniál, v jehož průběhu bude busta Václava Havla instalována do těchto výlučných prostor Spojených států amerických s tím, že to bude čtvrtý cizinec, který bude takto umístěn v Kapitolu."

Osobnosti Václava Havla se věnuje celá řada dalších akcí, ve Washingtonu proběhne konference o Havlově odkazu a film Občan Havel se bude promítat třeba také v Káhiře. Ředitelka Českých center Vilma Anýžová k tomu řekla:

"S osobností Václava Havla to bylo svým způsobem vždycky tak, že ve světě byl mnohem populárnější než tady, alespoň pokud se bavíme o jeho prezidentském období. Václav Havel je pořád značka, která ve světě spolehlivě zabírá. Dělat 25. výročí listopadu bez osobnosti Václava Havla by v podstatě nebylo možné."

Lubomír Zaorálek a Vilma Anýžová,  foto: Filip Jandourek
Do oslav výročí 17. listopadu se zapojilo také České centrum v Mnichově, na svých akcích se zabývá také reflexí polistopadového vývoje a k diskusím a přednáškám si zve české novináře. Ředitel centra Ondřej Černý připomněl ještě jeden aspekt oslav:

"Myslím si, že je strašně důležitý ten moment, aby čeští krajani byli konfrontováni a měli šanci se účastnit těchto akcí, protože oni jsou ti, kteří nesou sílu českých národních symbolů, a v tuto chvíli se ta sametová revoluce pomalu začíná tímto symbolem stávat."

Kristina Larischová ,  foto: Gerald Schubert
Vzpomínky na sametovou revoluci by nebyly kompletní, pokud by nebyly zasazeny do tehdejšího celkového dění v zemích východního bloku. I na to se při oslavách myslí a řada akcí probíhá ve spolupráci se zeměmi, pro které byl rok 1989 také jedním z nejvýznamnějších milníků novodobé historie, potvrzuje Kristina Larischová z ministerstva zahraničí.

"My jsme osvědčili docela slušnou schopnost kooperovat s ostatními středoevropskými zeměmi a upozornit na to, že tato část světa, která si před 25 lety prožila něco mimořádného, co totálně změnilo mapu mezinárodních vztahů, to dokáže společně zprostředkovat ve světě."

Kompletní výčet akcí, které k výročí 17. listopadu probíhají ve světě, najdete na stránkách ministerstva zahraničních věcí.