Respirátory budou povinné od čtvrtka

Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem bude na frekventovaných místech platit až od půlnoci ze středy na čtvrtek. Variantou jsou i dvě zdravotnické obličejové masky. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Minimálně chirurgickou roušku musí od čtvrtka nosit i děti.  Od 1. března bude resprirátor povinný i na dalších místech uvnitř budov i venku v obcích v blízkosti cizích lidí.

Lidé je budou muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo pro zaměstnance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Děti od dvou do 15 let nemusí nosit respirátor, protože pro ně podle ministra Blatného nejsou dostupné. Nemohou ale používat dál podomácky vyrobenou roušku, musí to být nejméně zdravotnická obličejová maska nebo jiná s vyšší ochranou, například nanoroušky. Výjimky budou platit podobné jako u dřívější povinnosti nošení jakéhokoliv zakrytí dýchacích cest. Zakrytý nos a ústa nemusí mít například děti do dvou let nebo ve školce, v dětských domovech nebo na internátech.