Řezbáři se opět sjeli do Třeště na tradiční Dřevořezání

Nože, dláta, pilníky a další nástroje v rukou přibližně pěti desítek řezbářů z Česka i ze zahraničí mohou od neděle do pondělí vidět návštěvníci Třeště na Jihlavsku. Řezbáři se tam už podesáté sjeli na tradiční dvoudenní akci s názvem Dřevořezání. Lidoví umělci vyrábějí pod širým nebem na náměstí T.G.Masaryka figurky do unikátního společného betléma, umístěného ve stálé expozici v Schumpeterově domě. "Betlém už má přes 450 figurek. Každoročně přibývají další, do expozice se už pomalu nevejdeme," řekla ČTK Marie Roháčková z pořádajícího Spolku přátel betlémů. Vedení města proto uvažovalo o tom, že betlemářům nabídne volné prostory v přízemí radnice. Podle starosty Vladislava Nechvátala se však podmínky změnily a prostory volné nejsou. "Betlemáři si už nějak poradí," podotkla Roháčková.

Většina řezbářů jezdí do Třeště pravidelně každý rok, mezi zkušenými lidovými umělci je jen několik nováčků. Některým vznikají pod rukama postavičky řemeslníků, jiní pracují na zvířatech, další vyřezávají domky. Práci řezbářů pravidelně sleduje několik stovek diváků. Lidé se mohou dívat řezbářům přímo pod ruce, mohou si tradičně i vyřezávání sami zkusit. "Lékárničky jsme připravili," podotkla s úsměvem Romana Šťastná z třešťské radnice.

Spolek přátel betlémů v Třešti podle Roháčkové aktuálně sdružuje na 70 členů. Třešť je považována za centrum rodinného betlemářství s více než 200 let trvající tradicí. Jubilejní ročník přinesl i bohatý doprovodný program. Letošní novinkou bylo vystoupení ochotníků z místního Divadelního souboru Karla Čapka, jenž představil divákům přímo na náměstí zdramatizovanou pověst o založení Třeště. Návštěvníci využili i služeb žáků z třešťské základní školy a členů muzejního spolku, kteří zájemce bezplatně provázeli po městských památkách. Doprovodný program doplňuje vystoupení hudebních skupin.

Autor: Peter Gabaľ