Měří přes 10 metrů a váží 18 tun. Vládce hor Praděd je největší dřevěnou českou sochou

Obří socha Praděda v Jiříkově

Malá obec Jiříkov v Jeseníkách ukrývá několik českých i světových ‚nej‘. Kromě největšího betléma světa najdeme v tamní řezbářské galerii i největší dřevěnou sochu Česka. Vládce hor Praděd se tyčí do výšky 10 a půl metru a váží 18 tun. Řezbář, který ho vytvořil, je držitelem mnoha českých i světových rekordů a řady ocenění.

Čtyři roky tvořil umělecký řezbář Jiří Halouzka sochu Praděda. Dokončil ji v roce 2005. Při ztvárnění symbolu a ochránce Jeseníků se prý inspiroval sto let starou předlohou, jak ji vyčetl ve starých pověstech a jak byl Praděd zobrazen na starém dřevěném obraze, který kdysi visel v kamenné rozhledně na vrcholu Pradědu. Ta se v roce 1959 zřítila a z obrazu zůstalo jen ohořelé torzo s Pradědem. Díky Halouzkovi je ale dílo opět na světě.

„Naši předci popsali Praděda zhruba před sto lety v kronikách, že je oblečen v honosných šatech a poset drahokamy a má v ruce zlaté hornické kladivo. Toto všechno jsem udělal i na své soše. Ale bohužel je všechno ze dřeva,“ konstatoval řezbář s úsměvem.

Jeho Praděd je sestaven ze 14 dílů topolového dřeva. Největší je hlava sochy, má průměr 1,4 metru.

Dřevěný reliéf s Pradědem | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas

„Uprostřed tohoto obrovského díla je vysoký devítimetrový trám, který tuto sochu spojuje, aby se nemohla pohybovat. Hlava je z obrovského špalku a byla na tento trám nasazena. Jedinou technikou, kterou jsme používali, byla vysokozdvižná plošina, protože zvedat do výšky tunové dřevěné kvádry bylo obtížné. Všechno ostatní je ruční práce," popsal řezbář tvorbu sochy.

Desítky rekordů i zápis v Oxfordské encyklopedii

Jiří Halouzka je vůbec na Pradědy specialista. Celkem má na různých místech v Jeseníkách postaveno nejméně sedmnáct jeho soch. Ta největší se dočkala i zápisu do české Guinnessovy knihy rekordů. Těch má řezbář na svém kontě také celou řadu, českých i světových.

Jiří Halouzka v křesle pro paroháče | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas

Za celoživotní tvorbu si vysloužil i zápis, kterého si cení obzvláště - uvedení v Oxfordské encyklopedie významných osobností. „Pro mě je to asi maximum, čeho můžu dosáhnout. Nejvíc potěšující je, že si oni našli mě, zástupkyně mi řekla, že impuls přišel z Oxfordu,“ prozradil Halouzka.

Certifikát o zápise do Oxfordské encyklopedie je spolu s dalšími zápisy o řezbářských rekordech pověšen v Pradědově galerii v Jiříkově, která je největší dřevěnou sochařskou expozicí v Česku. Tam vystavuje Jiří Halouzka stovky svých vyřezávaných děl.

Největší betlém na světě i mluvící sochy

Dominantou galerie je socha Praděda. Velkou chloubu je ale především betlém, který obsahuje přes 250 ručně vyřezávaných figur v životní velikosti a který figuruje v Guinessově knize rekordů jako největší betlém na světě.

Největší betlém najdete v Jiříkově | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas

„Každá socha je vždy z jednoho kmene, například Josef měří dva metry. Máme tu i jednu zvláštnost, slona v životní velikosti, který váží 1,5 tuny," prozradil řezbář.

V galerii je i zmiňovaná kopie dřevěného obrazu Děda Praděda a jeho říše. Je vyřezán z 24 lipových kmenů, měří 2,2 krát 5,5 metru. Kromě toho jsou tam i sochy různých pohádkových bytostí, například sovinecké čarodějnice, peklo s hodnými čerty nebo draci, které má obec Jiříkov ve svém znaku. Jeden z nich dokonce chrlí i oheň.

V expozicích jsou mluvící sochy, které představují jednotlivá díla v šesti jazycích. Kromě češtiny je to angličtina, němčina, polština, francouzština, ruština a japonština.

Peklo v Jiříkově | Foto: Miroslav Kobza,  Český rozhlas
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.