Miroslav Třmínek vyrobí z paroží i pětimilimetrového tetřeva

Miroslav Třmínek a jeho řezbářská práce, foto: Muzeum rekordů Pelhřimov

Jeho výrobky má i prezident Tádžikistánu. Najdete je i v dalších zemích světa. Miroslav Třmínek z Mariánských Lázní je řezbář rekordman. Zvířata však vyřezává z paroží. A nezůstal u jednoho druhu. Pod jeho rukama jich vznikla skoro stovka, uvedl Miroslav Marek z agentury Dobrý den!, která české rekordy eviduje:

Miroslav Třmínek  a jeho řezbářská práce,  foto: Muzeum rekordů Pelhřimov
"Muzeum rekordů a kuriozit ho zapsalo do České knihy rekordů právě proto, že má na svém kontě už 97 ztvárněných druhů zvěře, a to z evropské i světové fauny. Jedná se většinou o myslivecké, jezdecké nebo kynologické motivy. Do parohů vyřezal třeba bobra, srnce, jelena, daňka, divočáka, tetřeva, lišku, kachnu, orla, vlka, straku, jezevce, tuňáka, candáta a tak dále. Prostě 97 různých druhů zvířat."

V plánu má ještě další druhy. Chybí mu třeba lední medvěd a k australské fauně se zatím nedostal vůbec. Od roku 2003, odkdy se vyřezávání z parohů a kostí více věnuje, už Miroslav Třmínek zhotovil kolem 1300 výrobků. K vyřezávání ho přivedl zájem o kreslení a o přírodu.

"Je naprostý samouk. Z vlastního zájmu se věnoval řezbařině ze dřeva, a pak začal zkoušet výrobky z paroží. Začalo se mu to dařit a začal přicházet na to, jaké nástroje by mohl použít. Například k závěrečným úpravám motivů používá dokonce zubní vrtačku. Inspiraci čerpá i z dalšího koníčka, a tím je myslivost. Přicházejí za ním lidé, kteří jeho výrobky chtějí. Někdo třeba řekne, že chce ztvárnit kamzíka, že ho bude nosit na krku, protože je to jeho oblíbené zvíře. On také dokáže podle fotografie ztvárnit konkrétní kus zvěře, který například lovec či myslivec skolil. A to už je potom suvenýr velmi osobní."

Miroslav Třmínek a jeho řezbářská práce,  foto: Muzeum rekordů Pelhřimov
Z kostí a parohů vyrábí Miroslav Třmínek miniatury na zeď, ale i ozdoby na kravaty, těžítka či závěsy na krk. Při zpracování tvrdých parohů a kostí používá i vysokoobrátkový mikromotor, jaký bývá k vidění v zubních laboratořích. Jak dodal Miroslav Marek, pro expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit udělal miniaturní lovecký výjev.

"My jsme v Muzeu rekordů vysazeni buď na všechno velké, nebo naopak miniaturní, tak jsme se s ním domluvili, že bychom byli rádi, kdyby něco z jeho výrobků bylo vystaveno také v Pelhřimově v naší expozici. Vyřezal z parohu výjev, kde je myslivec s tetřevem. Ten je nejmenší vyřezaný živočich z parohu. Ale když se pořádně podíváte, tak je tam ještě jeden, který je opravdu miniaturní. Má rozměry od tří do pěti milimetrů a ten, kdo pozoruje tento výrobek, tak ho musí v tom obrazci pořádně hledat."

Jsou ještě další druhy zvířat, která chce ztvárnit?

Miroslav Třmínek  a jeho řezbářská práce,  foto: Muzeum rekordů Pelhřimov
"Má ještě spoustu dalších námětů, ale je to otázka preciznosti. Pan Třmínek neodevzdává nějaké polovičaté práce. Na budoucích výrobcích teprve pracuje a zkouší si je."

Jsou jeho výrobky vystavené i v jiných zemích?

"V řadě zemí. Jeho výrobky má třeba prezident Tádžikistánu. Už byli obdarováni i lidé ve Francii, Itálii, ve Španělsku, v Kanadě, ve Spojených státech a v Jihoafrické republice, kam také jednou zavítal. Zajímá ho i africká zvířena. Přece jenom není nad to vidět ta zvířata na vlastní oči."

Jak jste se o panu Třmínkovi dozvěděli?

"Úplnou náhodou. Jeden náš rekordman, který sbírá autogramy a je od nás z Pelhřimova, tak s ním pobýval v lázních. Zmínil se o něm a my jsme ho pozvali do Muzea rekordů na návštěvu. A výsledek je zápis do České knihy rekordů."