Říkal si, co lidi na tom vulkánu v Atlantiku vidí? Dneska žije na Tenerife řada Čechů

Tenerife je ostrov vulkanického původu

Hodně Čechů tráví konec roku v zahraničí a v teple. Tak začal i život mnohých krajanů na Tenerife. Amanda Black je zpěvačkou, Tomáš Večeřa tu hraje golf a Martin Sekel založil potápěčskou školu.

Pavla, která používá umělecké jméno Amanda Black, žije na Tenerife přes dva roky, ale poprvé sem přijela před osmi lety na dovolenou.

„Uchvátila mě příroda a také to, že to tady žije hudbou. Každý rok jsem se sem vracela na dovolenou. Pak jsem se rozhodla, že tu zkusím zpívat. Naučila jsem se na kytaru a připravila kytarovou show, se kterou jsem tu vystupovala v hotelích. Teď jsem se snažila trošku posunout dál. Lidi tu jsou na dovolené a chtějí se bavit, takže mám další vystoupení Madonna tribute show. Má to úspěch. Zpívám v různých barech a chci se dostat do hotelů. Možná získám nějaké tanečnice a budeme vystupovat i na jiném ostrově. Uvidíme".

Zpívala jste už v Česku?

„Zpívala. Většinou po barech. To byla moje praxe, abych se otrkala s kytarou. Zpívala jsem i venku po Praze na Václaváku a v historických uličkách. Lidi to ocení, mají rádi živou muziku a proto jsem do toho šla".

Kde na Tenerife bydlíte?

„Žiju na jihu v Los Cristianos. To je moje nejoblíbenější část, není to tam tak turistické".

Amanda Black | foto: Zdeňka Kuchyňová

Co plánujete do budoucna? Zůstat na Tenerife nebo se vrátit?

„Praha je můj domov. Kdybych Tenerife opustila, tak se sem někdy vrátím, ale Čechy miluji. Jsem kočovník, asi bych dokázala žít kdekoliv".

Jak často jezdíte domů?

„Většinou třikrát do roka. Jezdím za maminkou a sestrami a za Prahou".

Stýkáte se tu s Čechy?

Tomáš Večeřa | foto: Zdeňka Kuchyňová

„Ano, moje nejlepší kamarádka je Veronika z Orange Café, další kamarádka je už skoro Španělka, protože tu žije přes 20 let. Říkám si, že bych měla mluvit víc španělsky než česky nebo anglicky, ale je hezké, že držíme pospolu. Je to něco, čeho si vážím".

Deset let už je na Tenerife Tomáš Večeřa.

„Celý život hraji golf a ten mě sem přivál. Když jsem odešel do výslužby, tak jsem se sem odstěhoval. Dřív jsem vedl vydavatelství, které kromě jiného vydávalo český golfový časopis, takže jsem nehrál golf profesionálně jako hráč, ale jako novinář ano".

Jak jste vybíral místo, kde budete žít?

„Deset let. Dlouho a složitě. Předtím jsem jezdil hrát golf a hledal jsem místo, kde bych mohl zakotvit. Místo, kde bydlím, mě oslovilo tři sta let starým kamenným domem".

Ze Slovenska přijel na Tenerife Martin Sekel, který je už 27 let instruktorem potápění a má svoji potápěčskou školu. Tu provozuje na Tenerife už šest let. A jeho rozhodnutí bydlet na Tenerife asi patří mezi ta nejkratší.

Martin Sekel s manželkou | foto: Zdeňka Kuchyňová

„Víc jak patnáct let jsem odmítal nabídky kamarádů, kteří mě zvali na Tenerife. Žil jsem v té době v Anglii a říkal jsem si, co můžou na tom vulkánu v Atlantiku vidět zajímavého. Před šesti roky po mě chtěl jeden známý, abych tu dokončil jeho kurz. Po jedenácti dnech, které jsem tu v únoru strávil, jsem už v březnu přijel žít na Tenerife. A od té doby jsem tady".

Do jaké hloubky jste se potopil?

„Největší hloubka je 115 metrů. Jsem instruktor i technického potápění. Říkají, že golf je drahý sport, ale to ještě neví, jak je drahým sportem potápění. Potápění je pro mě život, koníček. Mám školu, které věnuji víc času, než bych měl. Ale dává to své plody a mě to dává radost a to je základ. Moje manželka je z Ruska, je také potápěčka. Máme tu své aktivity a sám ostrov je velmi zajímavý".