Robert Fico je po operaci. Zpráva o postřelení slovenského premiéra je šokující, uvedl Petr Fiala

Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující, uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). Přeje mu, ať je brzy v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo, dodal. Také ministra zahraničí Jana Lipavského útok šokoval. Násilí v politice naprosto odsuzuje. Přeje premiérovi hodně sil a brzké uzdravení, napsal. Prezident Petr Pavel uvedl, že útok na Fica je odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Měl by být varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti.

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen, když po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany.  Podle slovenských médií ho postřelil 71letý Juraj C. Jde o spisovatele z Levíc na jihu Slovenska. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.

Po atentátu převezli premiéra do nemocnice v Handlové. Podle informací z Ficova facebookového profilu jej pak vrtulník transportoval do nemocnice v Banské Bystrici, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nutnosti akutního zákroku. Ministr obrany a místopředseda slovenské vlády Robert Kaliňák ve čtvrtek ráno před banskobystrickou nemocnicí informoval, že premiér je ve stabilizovaném, ale stále velmi vážném stavu. Podle ředitelky nemocnice Miriam Lapuníkové má za sebou náročnou pětihodinovou operaci a zůstane na jednotce intenzivní péče. „Pacient měl mnohočetná střelná zranění, jejichž následky budou směřovat k jeho regeneraci. Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný,“ prohlásila. Kaliňák taky požádal o to, aby měli lékaři dostatečný prostor pro svou práci.

Další čeští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Šéf hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš označil zprávy ze Slovenska za strašné. "Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," napsal. "Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji," uvedl vicepremér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. "Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku," uvedl. Bývalý prezident Miloš Zeman přijal zprávu o atentátu na Fica s hlubokou lítostí. Pevně věří tomu, že se mu podaří uzdravit, uvedl. Přeje si přísný trest pro pachatele.