‘Je čas podat ruku!‘ Čeští umělci vyzvali k pomoci kolegům a kolegyním na Slovensku

Slovenské národní divadlo

Zdeněk Svěrák, Jiří Suchý, Jan Hřebejk, Václav Marhoul, Olga Sommerová, Boleslav Polívka, David Koller, Michael Žantovský a řada dalších. Desítky osobností české kultury sepsaly výzvu na podporu slovenských kolegů, kteří přišli o práci kvůli v důsledku změn zavedených tamní ministryní kultury Martinou Šimkovičovou.

Slovenská ministryně kultury v uplynulých dnech odvolala například šéfku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou a ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku. Umělci i opozice na Slovensku její kroky kritizují a organizuje protesty.

„S velkým znepokojením sledujeme počínání ministerstva kultury v sousedním Slovensku. Čistky, které provádí a hodlá nadále provádět v kulturních institucích, činí primitivními metodami, s důvody průhledně ubohými a vylhanými. Aktéři v čele s ministryní kultury Martinou Šimkovičovou a jejím politickým okolím se rozhodli pomstít na svobodné slovenské kultuře, a tím i na slovenském národě,“ píše se v textu české petice.

Břetislav Rychlík | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

Podle iniciátora české výzvy a filmaře Břetislava Rychlíka, se změny v kultuře netýkají jenom vysokých funkcí. „My vidíme jen rozměr těch VIP manažerů – Slovenské národní divadlo, Slovenská národní galerie – ale pak jsou lidé někde na oblasti, kteří jsou likvidování způsobem, který je prostě hanebný. A když pak vyhrají třeba výběrové řízení do jiné organizace, tak z té předchozí přijde dopis, aby je nezaměstnávali,“ řekl Českému rozhlasu.

V textu výzvy se píše, že ačkoli českým umělcům nepřísluší zasahovat do interních politických poměrů na Slovensku, mají právo si o nich myslet to nejhorší, a je tak jejich povinností podat pomocnou ruku.

„Domníváme se, že je naším úkolem nabídnout pracovní místa schopným lidem a podporu důležitým projektům, likvidovaným lidmi omezeného myšlení a zdánlivě neomezené hrubé moci. Profesní umělecké organizace, divadla, galerie, orchestry, muzea, knihovny, média a vůbec kulturní instituce všeho druhu by měly oslovit své slovenské kolegy. Vytvořme síť kontaktů, společných projektů, vytvořme prostor pro společné dílo. Bude to obohacením pro naši kulturu,“ uvádí se v textu.

Píše rok 2024, ne 1950

Petici podepsalo již několik desítek významných uměleckých osobností napříč obory a žánry. Jsou mezi nimi například spisovatel a divadelník Zdeněk Svěrák, režiséři Jan Hřebejk, Václav Marhoul a Olga Sommerová, herci Boleslav Polívka, Alena Antalová, Eva Salzmannová, hudebníci David Koller, Iva Bittová, Jan Burian, diplomat a překladatel Michael Žantovský nebo zakladatel a principál Semaforu Jiří Suchý. „Jelikož se píše rok 2024, a ne 1950, mám za to, že si to u Vás vláda nějak popletla," vzkázal slovenským kolegům divadelník Suchý.

Podporu slovenským umělcům vyjádřilo i vedení Asociace profesionálních divadel České republiky a Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

„Dlouhodobě kritizujeme obdobně nezodpovědné politické zásahy do křehkých struktur uměleckých institucí. Mocenské hrátky kolem odvolávání a jmenování ředitelů – ředitelek kulturních institucí se historicky staly oblíbenou zábavou politických systémů prosazujících namísto demokracie despotismus. Postup slovenské ministryně kultury považujeme za naprosto nezodpovědný a tedy nepřijatelný!,“ uvádí v prohlášení asociace.

Výzvu českých umělců ocenil například místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin. „To, co se děje na Slovensku, vypadá jak scéna z moderního Kafky. Kulturní čistky bez důvodu. Poradci spekulující o kulatosti Země. Policejní vyšetřování umělců. Oceňuji, že to české kultuře není lhostejné. Břetislav Rychlík pomohl připravit prohlášení Je čas podat ruku! Plně takovou iniciativu podporuji,“ napsal na sociálních sítích.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Divadelní noviny
klíčové slovo:
spustit audio