Rodí se stále více dětí, porodnice mají problémy

V letošním horkém létu byly zaznamenány nejen nové teplotní rekordy. Zvýšil se také počet narozených dětí a porodnice leckde takříkajíc praskají ve švech. Přináší to různé nepříjemné problémy. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Podle odborníků existují určité roční výkyvy v počtu narozených dětí. Nyní ale podle nich jde celorepublikově po dramatickém propadu v devadesátých letech porodnost nahoru. Loni poprvé v historii České republiky, tedy poprvé za posledních 15 let, převýšil počet narozených dětí počet lidí, kteří zemřeli. A analýzy prý ukazují, že dětí bude ještě dva tři roky čím dál víc. Odborníci uvádějí, že nyní rodí ženy z populačně silných ročníků sedmdesátých let a také ženy, které budovaly kariéru. Mnohým porodnicím ale nový trend působí problémy. V posledních týdnech začínají pociťovat nedostatek lůžek a pokojů. V 90. letech, kdy porodnost prudce klesala, porodnice počty lůžek snižovaly. A ty teď chybí. Problémy má i pražská zemská porodnice U svatého Apolináře, což potvrdil profesor Zdeněk Hájek, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky.

"Musíme matky někde uložit. Nejdříve se pokoušíme předat rodičku do jiného pražského zařízení. V poslední době je ale, bohužel, situace stejná všude, takže musí třeba matky jeden den ležet na gynekologickém oddělení a teprve druhý den, až se propustí matky domů, tak se dostanou na porodnici. Je to někdy velmi svízelná situace."

Nedostatek kapacit v porodnicích vede k tomu, že budoucí maminky si vlastně musí lůžko v porodnici rezervovat hned co dostanou těhotenský průkaz. Když to zanedbají, mají problém. Některé porodnice nyní budoucí maminky bez rezervace vůbec nepřijímají. Potíže ale také nastávají, když se nedaří porodit ve správném termínu. Hovoří profesor Hájek.

"My jsme především prenatologické centrum, takže musíme brát především matky nemocné, tedy tzv. porodnické patologie, a předčasné porody především ze Středočeského kraje a z Prahy. Obrací se ale na nás už i nemocnice z jiných krajů. Situace je tedy mnohdy napjatá, protože v porodnictví nemůžete nic plánovat."

Foto: ČTK
Problémy s nedostatkem kapacit tedy nemá jen Praha. Domluvit si porod není jednoduché třeba ani v Ústí nad Labem. Primář ženského oddělení tamní Masarykovy nemocnice Ivo Blšťák říká, že na základě smluvních vztahů dokáže ústecká nemocnice zajistit porod v okolních městech. Letos už několikrát bylo třeba ústecké pacientky rozvážet do okolních nemocnic, například do Teplic či Litoměřic. Letní trampoty v porodnicích ale jen tak neskončí. Největší nápor se prý čeká koncem srpna a začátkem září. Podle profesora Zdeňka Hájka baby-boom v Česku bude dál pokračovat, i když už odchází vlna silných ročníků ze sedmdesátých let.

"Začínají nám rodit ročníky z osmdesátých let. Nikdo si také zatím neuvědomuje, že je tady spousta cizinců. Rodí nám Vietnamky, Francouzky, Italky či Ukrajinky. Těch je tady čím dál tím víc."

V roce 1990 se v Česku narodilo více než 130 tisíc dětí. V roce 1999 to bylo už jen 90 tisíc. Zásluhou baby-boomu v posledních letech počty narozených dětí opět stoupají. Loni jich bylo přes 106 tisíc.