Nejmenší dítě v Česku vážilo 322 gramů. Purpurová barva připomíná Den předčasně narozených dětí

Holčička narozená s hmotností 322 gramů

Téměř 40 budov po celém Česku se rozsvítí purpurově. Připomenou den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad. Patří mezi ně děti, které přijdou na svět dva a více týdnů před termínem.

Problém předčasných porodů je celosvětový. V Česku se, podobně jako v ostatních vyspělých zemích Evropy, rodí předčasně 7 až 8 procent dětí, tedy sedm až osm tisíc za rok.

Zároveň České republice patří jedno z předních míst v žebříčku úspěšnosti v péči o tyto 'miminka do dlaně'. S rychlým rozvojem neonatologie se daří zachraňovat i půlkilové děti. Nejmenší narozené dítě v Česku vážilo po porodu 322 gramů, a díky péči lékařů přežilo.

Purpurová barva patří králům a bojovníkům

Lucie Žáčková | Foto: Michaela Sladká,  Český rozhlas

Proč se připomínka předčasně narozených dětí pořádá, vysvětluje Lucie Žáčková z neziskové organizace Nedoklubko, která podporuje rodiče nedonošených novorozeňat.

"Abychom poděkovali lékařům a sestrám, abychom si uvědomili, jak náročná ta péče je, co vše obnáší. Purpurová barva je barva králů a královen a také bojovníků, proto ji přeneseně přijali i rodiče předčasně narozených dětí."

I přes snahu lékařů jim však hrozí další zdravotní komplikace. Podíl nedonošených dětí se v posledních letech mírně zvyšuje. Podle lékařů za tím stojí rostoucí věk prvorodiček i vysoký počet párů, které musí podstoupit umělé oplodnění.

Maminka potřebuje laskavou náruč

Foto: Greyerbaby,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Předčasný porod nemůže maminka ovlivnit. A to dělá situaci ještě víc stresující, připomíná psycholožka Lenka Emrová, která se spolkem Nedoklubko spolupracuje.

„Ta maminka potřebuje, aby tam byl někdo, kdo s ní bude sdílet všechny pocity, aby partner dokázal naslouchat, dokázal poskytnout tu laskavou náruč. Prarodiče jsou tam především proto, aby dokázali pomoct s běžnými domácími záležitostmi a samozřejmě také vyjadřovali podporu. Předčasné narození miminka je o obrovské trpělivosti všech."

Nezralé miminko je v nemocnici třeba tři nebo čtyři měsíce a pro rodiny je to chronický stres.

Nemocnice rozšiřují pokoje pro nedonošené děti

Holčička narozená s hmotností 322 gramů | Foto: ÚPMD Podolí

Řada nemocnic rozšiřuje pokoje, kde se o nedonošené děti starají. Například v pražské porodnici U Apolináře vzniknou po rekonstrukci rodinné jednotky pro intenzivní a resuscitační péči.

Jak připomněl vedoucí lékař kliniky Antonín Pařízek, díky takové péči se zlepšuje prognóza nedonošených dětí a posilují se rodinné vztahy.

Počet pokojů, kde se budou moci rodiče za pomoci personálu podílet na péči o předčasně narozené děti, zvýší i Fakultní nemocnice v Brně. Předčasně se tu za rok narodí asi 750 dětí. Z toho až 130 má váhu pod 1,5 kilogramem a končí v intenzivní péči.

"Dříve byla doba taková, že maminky těchto dětí skoro neměly přístup a byla možná návštěva pouze jednou za den, takže se ani nepodařilo navázat kontakt. Dnes je to tak, že maminka přebírá veškerou péči o to miminko a my sestry jsme její průvodkyně," řekla sestra Kateřina Smejkalová, která práci vykonává 26 let.

V Česku je asi 110.000 porodů za rok, porodnic je 93.

klíčové slovo: