Rodiče chtějí napadnout zákon u Ústavního soudu

Stížnost rodičů na novou podobu systému přijímacích zkoušek na střední školy by měla být Ústavnímu soudu odeslána do konce tohoto týdne. ČTK to řekl advokát Jiří Kovanda, zástupce rodičů, jimž se změna nelíbí. Nové opatření podle nich porušuje právo dětí na vzdělání.

Letos poprvé se v prvním kole zkoušek budou děti hlásit jen na jednu školu, zatímco dříve se mohly přihlásit na jednu veřejnou a libovolný počet soukromých a církevních. Oficiálně se bude konat jedno kolo zkoušek, vyhlášení druhého bude záviset na řediteli střední školy. Změnu umožnil nový školský zákon. Kovanda uvedl, že nový systém přihlášek omezuje volbu střední školy. Druhé kolo zkoušek bude podle něj například v Praze pořádat jen jedno gymnázium. Rodiče to vede k tomu, aby pro své dítě volili spíš průměrnou nebo podprůměrnou školu, kde bude mít větší šanci na přijetí, uvedl.

K ústavní stížnosti rodičů se v úterý připojila i ODS. Chce také předložit novelu zákona, která by nový systém změnila. Navrhují, aby se žáci mohli hlásit na libovolný počet škol a bylo více termínů pro pořádání přijímacích zkoušek.