Sněmovna schválila tzv. protikuřácký zákon

0:00
/
0:00

Poslanci ve středu schválili tzv. protikuřácký zákon. Zatímco ministryně zdravotnictví je spokojena, odborníkům na pomoc při odvykání kouření se nová norma nelíbí. Za příliš mírný považují zákon i někteří poslanci. Co konkrétního norma přináší? O tom už více Martina Lustigová.

Přestože se hovoří o protikuřáckém zákonu, nemají zatím čeští kuřáci důvod k obavám - zákon totiž nebude tak přísný jako třeba v Irsku nebo ve Švédsku. V Česku se nepodařilo prosadit úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Zákon pouze stanovuje, že kouřit se může jenom na vyhrazených místech, přičemž nemusí jít o samostatnou místnost. Norma zakazuje kouření na nástupištích, v divadlech a kinech, na úřadech nebo ve školách. Na většině těchto míst ale platí zákaz kouření už dnes.

Poslanec za KDU-ČSL Josef Janeček tvrdí, že zákon je velmi mírný a že vlastně vyhrála tabáková lobby: "Pro lidi, kteří setrvávají delší dobu v restauracích, je podstatné, aby se tam nekouřilo. To nám ukládá Rámcová úmluva o kontrole tabáku. My jsme se postavili proti této Rámcové úmluvě. To znamená, že prohrála Listina základních práv a svobod a vyhrály peníze tabákového průmyslu. A mě to je líto."

Přestože má norma řadu kritiků, ministryně zdravotnictví Milada Emmerová je spokojena: "Já si myslím, že to není změkčení tím, že se přece jenom nestanovují přísné regule, které by se možná v našich podmínkách ani nedodržovaly. Je lépe tyto věci postupně upravovat tak, aby si lidé na to navykli."

Spokojeny jsou také tabákové firmy: "V tomto případě především vítáme zpřísnění postihů za prodej tabákových výrobků nezletilým,"říká Danica Siváková z firmy Philip Morris. Zákaz prodeje alkoholu a tabáku osobám mladším osmnácti let zůstává nadále v platnosti. Obchodu, který ho poruší, bude podle nové normy hrozit až půlmilionová pokuta. Zákon naopak prolamuje dosavadní zákaz prodeje alkoholu na sportovních utkáních - fanouškům se bude nabízet desetistupňové pivo.

Jak to vlastně bude s kouřením ve veřejných prostorách, až tento zákon vstoupí v platnost? To je otázka pro Elišku Bartlovou z brněnského Zdravotního ústavu: "Tam, kde by to veřejnost nejvíce ocenila, to znamená v restauračních zařízeních a v podnicích, tam to bude velice benevolentní, velice vágní. Bude to věcí výkladu a osobních postojů a názorů. A tam, kde zákon jakoby ukládá zákaz, tam to bude velice obtížně vymahatelné. Nedovedu si dost dobře představit, že by někdo měl pokutovat lidi na zastávkách za to, že kouří. I když tedy samozřejmě zrovna tramvajové a autobusové zastávky jsou velice obtěžujícím prvkem pro nekouřící veřejnost."

Protikuřácký zákon se tedy odborníkům nelíbí. Vadí jim, že nezakazuje kouření ve všech veřejných prostorách. Vzhledem k vývoji v ostatních evropských zemích se tak prý jen oddaluje to, co Česko bude muset stejně udělat. Jak by tedy měl vypadat ideální protikuřácký zákon? "Rozšíření míst, kde je zákaz, by mělo být formulováno jasněji. Mělo by to být rozšířeno. I když samozřejmě by to nemělo jít do polohy šikanování kuřáků. Myslím si, že bohužel právě při tom přijímání zákona došlo k tomu, že tam bylo několik prvků, které evokovaly šikanu kuřáků. O to nejde. Nejde o šikanu kuřáků, jde o co největší ochranu veřejnosti. A to tento zákon prostě nesplňuje ani v té nejmenší míře,"říká Eliška Bartlová.

Vymýtit kouření ze všech městských budov a zařízení se začátkem roku rozhodl starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný. Bystřičtí zakázali kouření na koupališti nebo v městských restauracích. Proti Novotnému se ale zvedla vlna nevole a starosta byl koncem dubna odvolán. Zákaz kouření ovšem zrušen nebyl - pouze se v restauracích rozlišily kuřácké a nekuřácké místnosti.