Rolling Stones uvedl na pódium exprezident Havel

Mick Jagger, koncert Rolling Stones na Letné v Praze, foto: ČTK

Na velkém turné se britská rocková skupina Rolling Stones zastavila v Praze. Frontman skupiny, zpěvák Mick Jagger tu den předtím oslavil šedesátiny. Ohlédnutí za hudební událostí roku, jíž zřejmě nedělní koncert byl, připravil Vilém Faltýnek.

Mick Jagger,  koncert Rolling Stones na Letné v Praze,  foto: ČTK
Na Letenské plání v Praze několik hodin po kocertu zůstalo jen málo z obřího pódia, na kterém v neděli večer vystoupila legendární rocková skupina Rolling Stones. Přesto zbytky konstrukce do poslední chvíle napovídaly, že se tu odehrála hudební událost roku.

V neděli večer, po neobvykle horkém dni, kdy teploty sahaly ke čtyřicítce, se nad Prahu přihnala krátká bouře, jejíž hromobití vzápětí vystřídal zvuk legendární skupiny. Na pódium Stouny osobně uvedl exprezident Havel. Označil rockery za posly svobody, o níž se rozhodovalo před 13 lety právě na Letenské pláni. "Ahoj Praho!," pozdravil lámanou češtinou v úvodní části koncertu Jagger diváky. V té chvíli již nedávné rozmary pražského počasí připomínaly pouze blesky křižující oblohu vysoko nad konstrukcí pódia.

Mick Jagger  (vlevo) a kytarista Keith Richards při koncertu na pražské Letenské pláni 27.7.2003,  foto: ČTK
Na koncertě doprovázeném špičkovými světelnými efekty zaznělo mnoho dalších hitů z více než čtyřicetileté historie kapely. Diváci mohli muzikanty vidět v detailních záběrech na proměnlivém obřím plátně vysoko nad pódiem. Na své si tak přišlo nejen 80 tisíc platících diváků, ale i dalších asi deset tisíc, kteří sledovali obrazovky z areálu letenské pláně.

Hudební publicista Vladimír Vlasák vystoupení srovnává s předchozími pražskými koncerty této skupiny. Nedělní koncert ho, jak říká, překvapil: "Překvapil mě vizuální stránkou, perfektní obrazovkou, která byla do jisté míry pohyblivá a jejíž obraz byl zárověň tak ostrý, že byl vidět až v nejzazších koncích areálů. To myslím bylo zvládnuté nejlépe ze všech jejich pražských vystoupení. Ale popravdě musím říct, že jsem viděl jenom tři: první v roce 1990 na Strahově, druhé v roce 1995 a tohle. Jejich třetí v roce 1998 ve Sportovní hale jsem neviděl. Ten první koncert byl pro mně asi nejlepší, viděl jsem je poprvé a oni měli hodně energie. Tenhle koncert byl zvláštní, protože se mi zdálo, že kapela trochu ztratila energii a do popředí vystoupili výborní doprovodní hráči, které s sebou vezou, z mého pohledu to byl ale jinak spíš průměrný koncert."