Rozpočet ČR na příští rok

Česká republika bude od prvního ledna příštího roku hospodařit podle řádného rozpočtu a v roce voleb se obejde bez provizória. Rozpočet podle očekávání díky 133 hlasům poslanců ČSSD a ODS prošel třetím, závěrečným čtením. Přijetí předlohy nezabránila ani Čtyřkoalice, která žádala zastavit či oddálit další projednávání zákona. Připravul Jaromír Marek.

Rozpočet počítá s příjmy 690,4 miliardy korun, s výdaji 736,6 miliardy. Rozpočtový schodek se předpokládá ve výši 46,2 miliardy korun. Rozpočet počítá například se 150 milióny na výstavbu pražského metra, na zvláštní výdaje na obranu a bezpečnost je vyčleněna 1 miliarda 100 milionů korun. Uspěl například návrh na opravu školy ve Zbirohu či vrtulníkové letiště nemocnice v Blansku. Jak uvedl premiér Miloš Zeman, že mnoho pozměňovacích návrhů poslanců považuje za nepříjemný předvolební folklór.

"Řada poslanců, včetně tzv. spících poslanců, kteří ve Sněmovně ty čtyři roky nepromluvili, má pocit, že musí udělat něco pro svůj volební kraj. Například postavit lávku přes potok, a to i v obci, kde žádný potok neteče."

Čtyřkoalice, která pro přijetí rozpočtu nehlasovala, má však vážnější výhrady. Více Ivan Pilip z Unie svobody.

"Rozpočet neřeší žádný z těch strukturálních problémů. Navíc se zdá, že ten navržený deficit nebude konený, a že se dočkáme něčeho podobného jako letos, kdy byl deficit schválen ve výši necelých 50 mld a skutečnost je téměř dvojnásobně vyšší."

Čtyřkoalici vadí i to, že v rozpočtu není dostatek peněz na slíbené zvýšení platů státních zaměstnanců už od ledna. K valorizace by mělo dojít až o tři měsíce později.

"Není to jenom hození přes palubu těch desetitisíců zaměstnanců, ale je to především nesplnění slibu. To je velmi špatné. Když se něco slíbí, má se to splnit. My jsme to řešení nabídli."

Říká poslanec Miroslav Kalousek z KDU-ČSL. Ministr financí Rusnok naopak věří, že i když požadavek na 1,5 miliardy na okamžité zvýšení platů státních zaměstnanců se do rozpočtu nevešlo, jejich reálné mzdy nejsou ohroženy.

"Zaměstnanci rozpočtové sféry dostanou přidáno nejpozději 1.dubna a znovu opakuji: reálně budou mzdy stejné. Inflace jde prudce dolů a nikdo nebude krácen na svých reálných příjmech, na své životní úrovni."

"Upřímně děkuji všem, kdož se při schvalování rozpočtu neřídili heslem čím hůře, tím lépe, a přeji jim úspěch ve volbách. Děkuji i poslancům Pilipovi a Kühnlovi, kteří měli tak velkou starost o vládní rozpočtovou rezervu a chtěli nám ulehčit břemeno vládnutí, a chci jim popřát, aby je toto břemeno vlády po volbách minulo,"řekl po hlasování premiér Miloš Zeman.