Rozsudek v případu smrti nejmenšího psa padne zřejmě za týden

Čtením řady znaleckých posudků otevřel ve čtvrtek po několikaměsíčním odročení olomoucký soudce případ smrti nejmenšího psa na světě čivavy Ondry. Majitelka slavného zvířete z Třeštiny na Šumpersku žádá po veterinární ordinaci, která psa léčila, milionové odškodné. Tvrdí, že podáním nevhodného léku zavinila smrt psího rekordmana. Veterinář to však odmítá. Případ soudce odročil na příští čtvrtek, kdy by mohl padnout rozsudek.

Jedním ze stěžejních důkazů byl ve čtvrtek znalecký posudek, který odborníci zpracovali na základě exhumace psa. Kvůli tomuto posudku museli znalci vykopat kosti čtyři roky mrtvého zvířete. Z hrstky ostatků psa vážícího 850 gramů zjistili, že primární příčinou smrti byla vrozená vodnatelnost mozku. "Kostra hlavy psa byla defektní a vývoj kostí stagnoval," uvedli odborníci.

Žalující strana však se závěry nesouhlasila. "K tomuto posudku nebyl přizván nikdo ze znalců toxikologie a farmakologie. Tuto vrozenou chorobu může podání léku Ivomec zdůraznit. Jeho stopy však v těle psa již nebylo možné nalézt," uvedl obhájce majitelky psa Miloslavy Vašíčkové Petr Konečný.

Kvůli smrti psa se do soudního sporu zapojili nejen pracovníci vědeckých ústavů včetně profesorů či docentů, ale i jeden švýcarský lékař. Ze znaleckých posudků nejen vyplynulo, že že čivava trpěla vrozenými vadami a měla těžké onemocnění, ale také to, že byla několikrát překročena dávka léku, kterou jí veterinář aplikoval. "Užití léku považujeme za nevhodné," sdělili rovněž znalci.

Čivava Ondra měla v kohoutku 15 centimetrů. Jeho tělesné proporce se dostaly až do Guinnessovy knihy rekordů. Oproti zástupcům stejné rasy byla jeho váha takřka poloviční a v kohoutku měl o čtyři centimetry méně. Zástupci mexického plemene čivava jsou nejmenšími psy na světě.