Růžový panter chce žalovat soudkyni, která pustila Kutala a Šišmu

Nevládní nezisková organizace Růžový panter, která se zaměřuje na odhalování korupce a organizovaného zločinu ve veřejné správě, chce podat trestní oznámí na soudkyni Vrchního soudu v Praze Jaroslavu Maternovou. Růžový panter Maternové vytýká, že před zhruba dvěma roky propustila z vazby dva vlivné šumperské podnikatele Vratislava Kutala a Milana Šišmu, kteří později v souvislosti s obchodováním s lehkými topnými oleji dostali vysoké tresty. "Připravujeme podání trestního oznámení na soudkyni Maternovou, která Kutala a Šišmu propustila z vazby. Oba, kteří byli v té době nepravomocně odsouzení, měli po dobu téměř dvou let prostor k možnému ovlivňování svědků a k manipulaci s majetkem," řekla ČTK Iveta Jordanová z organizace Růžový panter.

Městský soud v Praze požádal v těchto dnech policii o vypátrání a zatčení Kutala, který měl koncem června kvůli svému podílu na případu obchodování s LTO nastoupit desetiletý trest vězení, avšak dosud si užívá svobody na neznámém místě. Kutala letos v březnu pražský vrchní soud uznal jej vinným z přípravy neuskutečněné vraždy novináře, jenž o LTO psal, a z objednávky výbuchů, které měly od LTO odvést pozornost policie. "Na Kutala je v současné době vydán zatykač, neboť se nedostavil k nástupu výkonu trestu, v místě trvalého bydliště se nezdržuje a pobývá na neznámém místě," podotkla Jordanová.

Také Kutalův společník Šišma, kterému soud za návod k vraždě obchodníka s LTO Lubomíra Holého vyměřil 13,5 roku vězení, nenastoupil ve stanovený termín do věznice a požádal o odklad trestu ze zdravotních důvodů. S žádostí však neuspěl u městského soudu a stejně dopadla i jeho stížnost u soudu vrchního. Šišmu policie v červenci zadržela v místě jeho bydliště na Šumpersku a byl eskortován do věznice.