Mezinárodní zpráva kritizuje české soudy a korupci úředníků

Česko bylo ve zprávě o stavu lidských práv zařazeno do elitní kategorie 23 nejlépe hodnocených zemí. Projekt, který hodnotí země v oblastech jako je prevence před zločinem, korupcí, odpovědnost vlády či fungování justice podpořila nadace Billa a Melindy Gatesových. Zpráva však v Česku kritizuje soudy a korupci. Tou se zabýval i průzkum, který nedopadl příliš lichotivě.

Foto: Barbora Kmentová
Projekt zjišťoval stav lidských práv v 66 vybraných zemích světa. Na otázky odpovídalo 66 tisíc lidí a na 2 tisíc expertů. Nejlepšího hodnocení dosáhly Švédsko a Norsko. Slabá ochrana základních práv je podle zprávy v Číně a závažné nedostatky v Rusku. Do skupiny nejlépe vyhodnocených zemí se dostaly tři státy východního bloku. Spolu s Českem ještě Estonsko a Polsko, které dostaly ještě lepší známky. Zpráva v Česku kritizovala pomalost soudních řízení, zkorumpovanost úředníků a nedostatečné postihy za prohřešky. Ve srovnání s ostatními zeměmi v nejvyšší kategorii má Česká republika také relativně vysokou zločinnost. Hodně vysokou známku dostala za dodržování základních lidských práv, v tomto ohledu obsadila 9. místo na světě.

Jednou z kritizovaných oblastí ve zprávě byla korupce. Tou se zabýval i průzkum společnosti Ipsos Tambor. A výsledek? Sedm z deseti Čechů vnímá úplatkářství jako největší současný problém Česka. Jak potvrdil Tomáš Macků, úplatkářství vnímají respondenti jako větší problém než například nezaměstnanost nebo zdražování.

Tomáš Macků
"Celkem 70 procent populace vnímá korupci jako jeden z největších současných problémů. Ještě intenzivněji vnímá problematiku starší věková skupina, což je pochopitelné, protože se zřejmě s korupcí během svého života setkali častěji a rovněž intenzivněji vnímají problematiku korupce lidé s vysokoškolským vzděláním, kde je to až kolem 83 procent."

Přes devadesát procent lidí má za to, že aktéři korupčního jednání se vzájemně podporují a spolupracují. Korupci se podle Čechů nejvíce daří v politice a na úřadech vyřizujících žádosti a potvrzení, naopak nejméně v bankovním sektoru. Politické strany mají nejhorší pověst u mladých lidí ve věku 25 - 35 let. Češi chtějí být v boji proti korupci radikální - podporují odposlechy, agenty provokatéry, ochranu klíčových svědků či zabavení majetku při prokázaném korupčním jednání.

"84 procent obyvatel nejenom že říká, že je v České republice vysoká míra korupce, ale zároveň dodávají, že vláda nemá skutečný zájem postihovat korupci. Nicméně, pokud budeme hledat něco pozitivního, tak 70 procent populace zastává názor, že má smysl bojovat proti korupci."

Neveselou zprávou je, že si více než dvě třetiny obyvatel myslí, že korupci nelze vymýtit a že úplatky jsou běžnou součástí života. Bezmála třetina Čechů se domnívá, že k omezení úplatkářství nejvíc přispějí systémové změny spočívající v zásadní reformě státní a veřejné správy a zpřísnění trestů.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Průzkum vznikl v souvislosti s konáním Fóra Zlaté koruny, které je věnováno právě korupci. Premiér Petr Nečas na něm hovořil o novele zákona o veřejných zakázkách. Ta by měla mimo jiné zvýšit i motivace firem přihlašovat se do výběrového řízení.

"V Evropské unii se průměrně do veřejných zakázek hlásí mezi 6 až 8 uchazeči. U nás je to v průměru 4,5. To ukazuje, že v ČR neexistuje důvěra v průhlednost a férovost těch řízení. Řada firem se nehlásí proto, že jsou přesvědčeny, někdy právem, že je dopředu rozhodnuto a proto nechtějí zvyšovat své náklady tím, že se přihlašují do řízení, ve kterých podle jejich názoru nemají šanci uspět."

Zpravidla platí: čím více uchazečů, tím nižší cena. To by mělo opět zvýšit efektivitu veřejných zakázek.

"Existují propočty, které říkají, že míra korupčního prostředí v ČR má svůj dopad do ekonomického růstu kolem dvou procent hrubého domácího produktu."

Jak dodal premiér Petr Nečas, vzniknout by mělo i specializované státní zastupitelství, které bude zaměřeno na korupční jednání veřejných činitelů.