S každou linkou ČSA posílá stát do jihovýchodní Asie humanitární pomoc

České aerolinie vypravily ve středu další speciální linku z Prahy přes Dubaj do srílanského Kolomba, která může přepravit z oblastí postižených zemětřesením až 209 cestujících. "Součástí posádky bude i lékař, který bude zajišťovat zdravotní péči během letu zpět na palubě," sdělila ČTK mluvčí ČSA Jitka Novotná. Do postižených oblastí jihovýchodní Asie v těchto dnech pravidelně létají dva letouny se zvýšenou kapacitou, kterými se domů z místa přírodní katastrofy postupně vracejí čeští turisté. České aerolinie nabízejí využití volné kapacity zpátečních letů ze Srí Lnaky a Malediv do Prahy i pro klienty cestovních kanceláří a leteckých společností, které zrušily své linky do oblasti. Bližší informace lze získat na zastoupení ČSA v Kolombu na telefonu 009411345704 nebo na Call centru ČSA.

Další pravidelná linka ČSA z Prahy do Kolomba odletí ve čtvrtek. Při zpáteční cestě bude mít mezipřistání na Maledivách, kde nabere další české občany. Mezi nimi je i skupina českých umělců. Na letišti v Male po zemětřesení nefungují navigační systémy, proto ČSA poslaly do oblasti jednoho z nejzkušenějších pilotů - kapitána Michala Šášinku, který bude přistání pilotovat, uvedla mluvčí společnosti.

S každou linkou ČSA posílá stát do jihovýchodní Asie humanitární pomoc, zatím ve formě 16 tun balené pitné vody. Letecká společnost posílá z vlastních zdrojů pomoc v podobě balíčků první pomoci, hygienických potřeb a oblečení. Ve čtvrtek odlétá do Thajska armádní speciál s dalším nákladem humanitární pomoci a zdravotníky. Zpátky do republiky vojenský letoun přiveze další skupinu českých turistů.

ČSA nabízejí cestujícím, kteří se chystali na Srí Lanku v nejbližších dnech odletět, možnost změnit si termín odletu. Mohou tak učinit bezplatně do 31. ledna příštího roku, pokud zvolí náhradní termín přepravy s ČSA do konce dubna 2005. Konkrétní informace podá Call centrum ČSA na tel. 239 007 007.