S vraky na teroristy

Česká armáda zahájila koncem minulého týdne rozsáhlé manévry s cílem zabezpečit různé strategické a jiné důležité objekty před útoky potenciálních teroristů. Především okolí pražského sídla Rádia Svobodná Evropa v horním konci Václavského náměstí připomíná válečnou zónu. Jenže právě zahájení "pražské operace", jak uvádí Zdeněk Vališ, se českým vojevůdcům vůbec nevydařilo.

Ve čtvrtek ráno vyrazily z jihomoravského Hodonína na pomoc Praze čtyři obrněné transportéry. Jeden musel pro poruchu zastavit na dálnici kousek za Brnem. Dalšímu se po krátké zastávce na předměstí Prahy nepodařilo nastartovat motor. Totéž se opakovalo s třetím transportérem už jen pár desítek metrů od cíle, když musela kolonu zastavit na červený semafor. Před půlnocí se tak k budově Svobodné Evropy dokodrcalo snad jen silou vůle jediné vozidlo. Dvě ostatní se k němu připojila později, z jednoho vytékal na ulici motorový olej.

Budovu už ale mezitím začali střežit po zuby ozbrojení výsadkáři z elitní brigády rychlého nasazení. Jistě si každý posluchač sám domyslí, jak tuto bojovou akci okamžitě okomentovala česká veřejnost, která má pro všechny takové případy vždy pohotově po ruce příměry s Josefem Švejkem či radními z Kocourkova. A když ještě vyšlo najevo, že obrněná vozidla nejsou vybavena výzbrojí, české hospody burácely smíchem. Teroristy by prý mohla zastavit maximálně ona olejová skvrna, na níž by uklouzli a zlomili si nohu.

Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý je přesto přesvědčen, že armáda nezklamala. Šlo prý jen o technické závady, které nesvědčí o selhání systému. Do akce byly narychlo a bez jakékoli kontroly vyslány stroje, které se už ani nepoužívají k bojovým akcím. Kdysi v šedesátých letech patřila sice tato kolová vozidla k nejlepším na světě, dnes ale slouží pouze k výcviku. Jak řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, pokud by armáda nasadila do akce moderní pásové obrněné transportéry s celou jejich palebnou silou, poničila by silnice. Generál Šedivý zároveň přiznává, že nechtěl zastrašovat už tak vystresované občany kanony v centru města. To lze jistě přijmout s pochopením.

Stejně tak je nutné uznat, že minulý čtvrtek vyjely z kasáren v celé zemi k ochraně objektů stovky nejrůznějších vozidel. A ani jedno z nich nemělo během přesunů sebemenší technickou závadu. Jako na potvoru si kalich hořkosti musela vypít až do dna nejostřeji sledovaná kolona, určená právě k ochraně Svobodné Evropy. Ovšem i ten největší laik si musí zákonitě položit otázku, proč se zrovna staré, nezkontrolované a nevyzbrojené transportéry vydávají na takovou misi téměř přes celou republiku? Vždyť stejné kolové transportéry používají stále k nejrůznějším účelům snad všechny vojenské posádky v zemi a k dispozici je má i policie. Proč tedy musely jet až z Hodonína? Budete se divit, ale to je vojenské tajemství. Armáda se tak rozhodla, má to svou logiku, informoval stručně mluvčí generálního štábu. Stejně logický je pak ale také posměch, který armáda sklidila. A ještě něco nebylo zodpovězeno. Zatímco ostatní přesuny vojenské techniky armáda tajila, o koloně z Hodonína byli novináři včas informováni. Nelze se ubránit dojmu, že šlo v podstatě o akci spíše propagační. Transportéry v centru Prahy se také o víkendu staly atrakcí pro zahraniční turisty, kteří na rozdíl od domorodců nemají tušení o jejich strastiplné pouti. Jinou otázkou ovšem je, jak moc je pravděpodobné, že by případní teroristé zvolili při útoku na Svobodnou Evropu právě takovou techniku a taktiku, proti níž by bylo možné uplatnit ony transportéry a betonové zátarasy na okolní magistrále.