Schůze sněmovny začne vrácenými zákony a druhým čtením předloh

Hlasováním o zákonech, které vrátil prezident Václav Klaus, a druhým a prvním čtením nových předloh začne tento týden schůze Poslanecké sněmovny. Schvalovat nové zákony má příští a přespříští týden. Poslanci rozhodnou mimo jiné o tvrdším trestání zločinců, bodovém systému postihu neukázněných řidičů a zákazu kouření na veřejných místech. Hlasovat bude také o návrhu obecného zákona o referendu.

Schůze začne v úterý odpoledne hlasováním o třech předlohách, které vrátil prezident. Týkají se kolektivního vyjednávání a inspekce práce. Po hlasování o těchto předlohách se budou poslanci zabývat finanční perspektivou EU v letech 2007 až 2013. Pak mají zahájit druhá čtení předloh. O jejich schválení by ale patrně rozhodli až příští a přespříští týden.

Ve druhém čtení posoudí nový trestní zákon, který má definovat nové trestné činy a zpřísnit dosavadní tresty. Ve stejném čtení projednají i omezení prodeje cigaret a alkoholu, zvýšení televizních a rozhlasových poplatků, vznik veřejných neziskových zdravotnických zařízení a novou úpravu bezpečnostních prověrek. Ve druhém čtení poslanci předlohy neschvalují, ale navrhují k nim pozměňovací návrhy.

Kromě druhých čtení by se mohli v tomto týdnu věnovat prvnímu čtení nových předloh, kdy rozhodují o tom, zda je v dalších týdnech podrobně posoudí sněmovní výbory. V prvním čtení mají přijít na řadu senátní návrh zákona o referendu o euroústavě, poslanecký návrh zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví a vládní návrh, který má zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Sněmovní schůze by měla trvat nejméně dva až tři týdny.