Týden v ČR

Jan Kasal
0:00
/
0:00

Snaha zvolit předsedu Poslanecké sněmovny opět zkrachovala. Lidovecký kandidát Jan Kasal nezískal v pátek potřebný počet hlasů ani ve druhém kole tajných voleb. Ustavující schůze sněmovny byla tedy přerušena. Další kolo voleb se musí uskutečnit do deseti dnů.

Snaha zvolit předsedu Poslanecké sněmovny opět zkrachovala. Lidovecký kandidát Jan Kasal nezískal v pátek potřebný počet hlasů ani ve druhém kole tajných voleb. Ustavující schůze sněmovny byla tedy přerušena. Další kolo voleb se musí uskutečnit do deseti dnů.

Ještě před samotnou volbou se ve sněmovně rozhořela vášnivá diskuse. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek kategoricky vyloučil, že by případná vláda ODS, lidovců a zelených dostala od ČSSD podporu:

"Poté, co na naše prohlášení včera bylo reagováno jenom prostřednictvím SMS s jakýmisi výzvami, které podle mne svědčí jenom o bezradnosti vůdců trojkoalice. Projekt trojkoalice pro sociální demokracii je v tuto chvíli mrtvým projektem. My vám nepodpoříme tento projekt při hlasování o důvěře vládě. Berte to na vědomí."

Místopředseda ODS Petr Nečas prohlásil, že Jiří Paroubek vyhlásil konec koaličnímu projektu už třikrát:

"Hodnotit jeho tradiční podle mého názoru zbytečně silácká slova nemá příliš význam. My jsme jasně řekli, že jsme připraveni jednat, budeme jednat, chceme jednat o programových průnicích, chceme jednat o základních prioritách pro tuto zemi. Nedomníváme se, že nějaké silácké výroky prospívají této zemi a řešení politické situace."


Českou republiku postihl v úterý největší kolaps sítě vysokého napětí za posledních třicet let. Všechny velké podniky v zemi musely naráz omezit spotřebu elektřiny. Některé zastavily celou výrobu. Stav nouze byl odvolán až před půlnocí.

Elektřinu nelze vyrábět na sklad. Musí jí být stále tolik, aby byla pokryta spotřeba v daném okamžiku. Pokud kvůli poruše přestane dodávat elektřinu do přenosové soustavy jedna elektrárna, okamžitě musí nastoupit náhradní zdroj, tedy nepřipojená, ale běžící záložní elektrárna. Pokud je naopak kvůli poruše vyřazena z provozu nějaká linka přenosové soustavy, vznikne nadbytek elektřiny v síti a některé elektrárny se musí od sítě okamžitě odpojit. Může ale dojít k situaci, že po prvním výpadku v síti se systém přetíží natolik, že se začnou automaticky vypínat další větve rozvodné sítě. A právě to se v úterý stalo. Podle Miroslava Vrby, ředitele České energetické přenosové soustavy, došlo ke kumulaci výpadků linek, jakou soustava nepamatuje. Proč ale k tomu došlo?

"Na to je ještě brzy. Budeme situaci analyzovat. Prvotní porucha vznikla přetížením jedné linky ve středních Čechách. Nicméně tím, jak je vysoká spotřeba a jak jsou vysoké mezinárodní obchody s elektřinou, tak se přetížily další linky. Nastal takový kaskádovitý sled událostí, který pak vedl až k vyhlášení stavu nouze, k dovozu elektřiny ze zahraničí a k omezení spotřeby."

Zjištění přesných příčin úterního kolapsu ale budou odborníci ještě zkoumat.

Odborníci i politici nyní musí odpovídat na otázku, jak podobným situacím v budoucnu předcházet. Česko má kvalitní a hustou přenosovou soustavu, která patří k nejlepším v Evropě. A jak říká Ladislav Kříž ze společnosti ČEZ, je to svým způsobem zásluha minulosti:

"My máme paradoxně trošku výhodu z dob komunismu, že naše sítě jsou poměrně velmi husté. V současné době už je velice těžké vybudovat nějakou jinou linku, protože potřebujete povolení od všech vlastníků. Někde jsou to třeba tisíce vlastníků. Už je to téměř nemožné. Z té současné výhody budeme těžit ještě několik let."


Letní škola slovanských studií,  foto: ČTK
Na olomoucké univerzitě začal tento týden už dvacátý ročník Letní školy slovanských studií. Sjelo se na ni 85 účastníků z více než dvaceti zemí světa. Kurz češtiny je určen především učitelům, lektorům a studentům bohemistiky. Svoje znalosti češtiny si tu ale rozšiřují i překladatelé a tlumočníci, novináři nebo lidé, kteří češtinu využívají při svých obchodních kontaktech. Mezi účastníky jsou velké rozdíly, pokud jde o znalosti češtiny. Někteří začátečníci neuměli prý na začátku kurzů říct česky ani ahoj, vedle nich tu jsou však i lidé, kteří mluví česky plynule. Početně převažují mladí studenti, ale jsou tu i posluchači střední a starší generace. Podle tajemnice letní školy Terezy Vrbové sem přijeli z celé Evropy, ale i z dalších kontinentů:

"Máme tady studenty z Ameriky, z Kanady a z Japonska. Letos tu máme nejstarší účastníky, kterým už bylo sedmdesát let. Jsou to manželé z Anglie, kteří už jsou v Olomouci podruhé."

Na kurzy češtiny do Olomouce přijel i třiadvacetiletý Yann z francouzské Provence. Česky se učí už dva roky:

"Chtěl jsem se učit jeden nebo dva jazyky ze střední Evropy a češtinu jsem si vybral, protože Praha je pěkné město."

I Yann se do Olomouce vrací. Češtinu tu studoval už v loňském roce. Chystá se na učitelskou dráhu. Rád by vyučoval historii a zeměpis na gymnáziu v Česku, takže čeština se mu bude zcela jistě hodit.