Schvalování eurozatykače sněmovna odsunula

Prosazování evropského zatykače se v Česku znovu zkomplikovalo. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek nečekaně odložila až na příští úterý hlasování o vládní novele trestního zákona, která má umožnit vydávání českých občanů do zahraničí na základě eurozatykače. Odklad hlasování způsobily pochybnosti vládních unionistů o tom, zda je možné novelu trestního zákona přijmout beze změny základních ústavních dokumentů. Podobné pochyby má i opozice.

Novele trestního zákona měla předcházet změna ústavní Listiny základních práv a svobod, která měla v obecné rovině umožnit vydávání českých občanů do ciziny. Opozice ale před týdnem přehlasovala vládní koalici a prosadila, že sněmovna změnu listiny zamítla.

Ministr Čermák varoval, že nepřijetím eurozatykače by se ČR stala "zaslíbenou zemí všech zločinců z celého světa, anebo aspoň z Evropy". Takové argumenty ale opozice odmítá. Česko není jediným státem, který má s přistoupením na evropský zatykač problémy. Podobná polemika se teď vede například v Německu. Evropský zatykač měl v rámci "patnáctky" platit od letošního 1. ledna. Termín však splnilo jen osm zemí.