Sedmé místo na mistrovství světa. Na medaili český hokej čeká od roku 2012

Čeští hokejisté skončili na světovém šampionátu sedmí

Český hokej bude na medaili z mistrovství světa čekat další rok. Ve čtvrtfinále podlehl národní tým výběru Finska a šampionát v lotyšské Rize pro české hokejisty skončil. Za posledních pět odehraných turnajů to bylo počtvrté, co Češi ztroskotali už ve čtvrtfinále, jen před dvěma lety v Bratislavě byli čtvrtí. Tentokrát obsadil výběr vedený koučem Filipem Pešánem sedmé místo.

Šimon Hrubec | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

„Fakt jsme si to asi nezasloužili. Dopadlo to tak, jak to dopadnout mělo. Vyhrál zaslouženě lepší,“ zhodnotil zápas s Finy brankář české hokejové reprezentace Šimon Hrubec.

Zklamání bylo znát i na kapitánovi českého týmu Janu Kovářovi, pro kterého to bylo v Rize sedmé mistrovství světa za sebou. Vždy přitom skončil bez medaile, třikrát z toho prohrál na šampionátu souboj o bronz a počtvrté vypadl ve čtvrtfinále.

Jan Kovář  (vlevo) | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

„Finové hrají dobře defenzivně a bohužel jsme nenašli cestu, jak jim dát gól. Snažili jsme se. Trenéři nás k tomu naváděli, ale my jsme se neudrželi na puku a prohrávali jsme souboje… Tím to celé bylo, dnešní hokej je hodně o soubojích a my jsme je nevyhrávali. Tenhle zápas pro mě byl trošku obrazem celého našeho turnaje. Je to zklamání… Každý rok to samé,“ konstatoval smutně.

„Zklamaný nejsem jen já, ale zklamaných sedí v šatně pětadvacet kluků plus trenéři. Měl jsem být asi lepší lídr na ledě. Nebudu se na nic vymlouvat, turnaj nám nevyšel podle představ od začátku do konce,“ dodal český kapitán.

Více lídrů

Trenér Filip Pešán dává pokyny hráčům | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Také šéftrenér Filip Pešán přiznal zklamání. Jako propadák to ale prý nebere. Jeho svěřenci podle něj odehráli utkání velmi slušně. Nikomu by prý nemohl říct, že by neodehrál turnaj naplno. I když byl úvod šampionátu podle něj těžký.

„Prohráli jsme se silnými soupeři. Nebylo to ideální, ale postupem času jsme nacházeli tvář. Myslím, že druhá půlka bojů ve skupině byla z naší strany velmi dobrá. Bohužel jsme nepřinesli tu výsledkovou pohodu do čtvrtfinále,“ zhodnotil pro Český rozhlas.

Zklamání českých hráčů po prohraném čtvrtfinále | Foto: Vít Šimánek,  ČTK

Podle něj by česká reprezentace potřebovala víc lídrů. „Víc vítězných typů v týmu. Mladí hráči na to mají relativně čas, ale už by měli převzít to žezlo po zlaté generaci a měli by jít vyhrát zápasy. Nebýt jen skvělými hráči ve svých ligách, ale musí být vítězní hráči i v národním týmu,“ dodal Pešan.

Přes čtvrtfinále Češi nepřešli od zavedení vyřazovacích bojů v roce 1992 celkem pojedenácté, sedmým místem vyrovnali nejhorší výsledek. Stejně dopadli i v letech 1994, 2007, 2013, 2017 a 2018. Celková česká a čs. medailová bilance zůstává na 12 zlatých, 13 stříbrných a 21 bronzových, posledním přírůstkem byl bronz z MS 2012 ve Finsku a Švédsku.