Šéf Poslanecké sněmovny Klaus a nový guvernér ČNB Tůma nenašli společnou řeč jak mají spolu všechna mocenská centra komunikovat

Nový guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Poprvé se ve středu setkali šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus a nový guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Výsledky jejich schůzky stručně shrnuje Kateřina Brezovská.

Zdeněk Tůma
Nejdříve připomenu, že Zdeňka Tůmu jmenoval prezident Václav Havel guvernérem 29. listopadu. Spolu s ním jmenoval viceguvernéra a dva nové členy bankovní rady. Jeho postup však vyvolal kritiku ze strany ČSSD a ODS. Obě strany jsou přesvědčeny, že jmenování vedení banky musí spolupodepsat premiér, což se však dosud nedělo. Kabinet se po dohodě s prezidentem rozhodl, že se obrátí na Ústavní soud. Do jeho rozhodnutí vláda Tůmovu pozici nezpochybní. Ve středu se poprvé sešel s novým guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Schůzku označil za užitečnou už proto, že nemluvil se Zdeňkem Tůmou přes sdělovací prostředky. Předseda sněmovny ale zároveň potvrdil, že nemají s guvernérem centrální banky shodný názor na způsob, jak by centrální banka měla komunikovat s ústavními institucemi. Václava Klause - podle jeho vlastních slov - především zneklidnil Tůmův úterní rozhovor v tisku, kde řekl, že by byl pro komunikaci s ostatními státními orgány například v takových věcech, jako je přistoupení na Evropský měnový systém, nebo při zavedení měnového výboru. V obou případech to jsou záležitosti spíše na referendum nebo by vyžadovaly změnu zákonů, soudí ale Klaus. Míní však, že oba mají shodné názory na probíhající fázi vývoje české ekonomiky. "Shodně cítíme, že pozitivním prvkem je signál o jistém hospodářském oživení, a za negativum považujeme narůstající vnější nerovnováhu," řekl Václav Klaus.