Šéf Senátu Sobotka z ODS říká "měkké ano" přijetí euroústavy

Předseda Senátu Přemysl Sobotka z opoziční ODS říká přijetí evropské ústavní smlouvy "měkké ano". Řekl to ČTK po setkání s velvyslanci zemí EU a kandidátských států. Tvrdě odmítavý názor na euroústavu podle něho už nemá ani jeho strana, která je považována za největší kritiky tohoto dokumentu.

"Já říkám měkké ano. Tak jako lisabonská kritéria se zdála velmi tvrdá a měla postihovat země, které je nedodržují. Najednou se to dokázalo změkčit. Věřím, že i tato ústava nebude ve svém důsledku tak tvrdá, jak zní," zdůvodnil svůj postoj Sobotka. Poukázal na dohodu o principech reformy Paktu stability a růstu, tedy pravidel rozpočtového hospodaření chránících společnou měnu. Ministři financí zemí EU se dohodli na ulehčujících kritériích pro hodnocení vyššího rozpočtového schodku.

ODS nedávno kritizovala euroústavu kvůli tomu, že by přinesla omezení suverenity země a jejího vlivu v Evropské radě oproti podmínkám z přístupové smlouvy. Razantním kritikem euroústavy je prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus.

"V této chvíli je naším úkolem dosáhnout toho, abychom byli rovnoprávným členem unie. Jsme pro liberální Evropskou unii, ne pro unii, která je svázána natvrdo předpisy," uvedl Sobotka.

Před plánovaným referendem o euroústavě chtějí občanští demokraté podle Sobotky lidem vysvětlit klady a zápory této smlouvy. "Chceme vysvětlovat lidem, co vlastně je tato smlouva o ústavě. Abychom nedopadli jako ve Španělsku, kde vlastně hlasovali o dotačních titulech, které dostali z Evropské unie," poznamenal šéf Senátu.

Návrh ODS na jednorázové referendum o euroústavě bude Senát schvalovat na nadcházející schůzi. Pokud bude přijat, sněmovna jej bude projednávat souběžně s vládním návrhem ústavního zákona o obecném referendu. Zatímco ODS chce referendum uspořádat ještě letos, vláda preferuje spojit hlasování s volbami do sněmovny.