Šéf URNA: Od vyhrocení situace byl zásah v Beslanu neorganizovaný

Ředitel českého protiteroristického Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libor Lochman si myslí, že zásah ruských bezpečnostních sil proti teroristům v severoosetském Beslanu byl od vyhrocení situace neorganizovaný. V rozhovoru pro týdeník Nedělní svět uvedl, že situace na místě incidentu byla velmi nepřehledná a ruským bezpečnostním silám se vymkla z rukou.

Lochman se domnívá, že ruské bezpečnostní síly nechtěly proti teroristům zasáhnout. Zvrat podle něj ale nastal tehdy, když rukojmí začala ze školy vybíhat a teroristé po nich začali střílet. "V takové situaci by zaútočila každá podobná jednotka na světě," vysvětlil, proč ruské bezpečnostní síly zaútočili na teroristy právě v tomto okamžiku.

Za jednu z velkých chyb považuje Lochman to, že ruské bezpečnostní síly neuzavřely prostor kolem školy a nechaly tam stát civilisty. Kvůli tomu byla podle šéfa URNA na místě incidentu velmi nepřehledná situace. Lochman řekl, že normálně by měl kolem objektu vzniknout vnitřní okruh, kde jsou zásahové jednotky, nikdo jiný se tam nedostane a je jasně vidět, kdo budovu opouští. Kolem by pak měl být vnější okruh se sanitkami, případně hasiči. "Kdyby toto dodrželi, nemohlo se jim stát, že začnou první střílet otcové zadržovaných dětí. To byla tragédie, protože pak se jim to totálně vymklo z rukou," komentoval Lochman postup ruských bezpečnostních sil.