Šéfové bank se s premiérem shodli na posílení práv věřitelů

Šéfové největších českých bank se na úterním setkání s premiérem Vladimírem Špidlou shodli na nutnosti posílení práv konkurzních věřitelů v chystané změně zákona o konkurzu a vyrovnání. ČTK to po skončení schůzky řekl generální ředitel Československé obchodní banky Pavel Kavánek. "Shodli jsme se na věcném obsahu změny zákona a urgentnosti jeho přijetí," dodal. Otázka zákona o konkurzu je podle Kavánka velmi důležitá pro poskytování úvěrů malým a středním podnikům. "Dostupnost a ceny úvěrů se velmi zhoršují tím, že současný stav je velmi neefektivní a dokonce v některých polohách jednoznačně dopřává korupci," uvedl.

Bankovní asociace počátkem roku předložila některým ministerstvům ucelené návrhy změn úpadkové legislativy. Mezi pilíře návrhu patří vedle posílení práv konkurzních věřitelů také uspokojení zástavních věřitelů z prodaných zástav až do sta procent, zavedení insolvenčních rejstříků a stanovení lhůt pro rozhodnutí soudu, poznamenal šéf ČSOB. Česká bankovní asociace sdružuje 35 bank, které reprezentují více než 99 procent bankovního sektoru.

Premiér Špidla již dříve prohlásil, že nynější zákon o konkurzu a vyrovnání je velmi špatný. Podle zdroje z vlády panuje nad chystaným věcným záměrem novely zákona shoda, výhrady mají pouze odborníci na ministerstvu spravedlnosti. Ke schvalování novely, kterou by měli předložit poslanci různých stran, by mělo dojít na podzim tohoto roku. Česká republika sklidila kritiku za zákon o konkurzu a vyrovnání například od Mezinárodního měnového fondu a Evropsko- českého fóra. Instituce volají po změnách zákona, kvůli kterému klesá investiční atraktivita země.