Senát asi navrhne umožnit vybírání školného na vysokých školách

Senát bude zřejmě souhlasit s návrhem, aby vysoké školy mohly vydělávat a vybírat školné od všech studentů. Nyní mají tuto možnost jen u těch, kteří si studium prodlužují. Navrhovaný poplatek by měl být variabilní podle výše státní dotace na jednoho studenta. Pro příští akademický rok by měl činit maximálně 7683 korun ročně.

Počítá s tím návrh novely vysokoškolského zákona, který vypracovali pravicoví senátoři v čele s Václavem Roubíčkem (za ODS). Proti se při čtvrteční dvouhodinové bouřlivé rozpravě postavili jen senátoři ČSSD s poukazem na dopad školného na sociálně slabší vrstvy. Při hlasování se k jejich návrhu na zamítnutí novely připojil pouze komunista Eduard Matykiewicz. "Ve sněmovně tento návrh nemůže projít v současném politickém rozpoložení," upozornil senátor ČSSD a odborový předák Milan Štěch. ČSSD a KSČM mají ve sněmovně většinu.

Takovéto návrhy vedou k destabilizaci a polarizaci společnosti, míní Štěch. Předseda školského výboru František Mezihorák (ČSSD) považuje za nemožné zavést školné v době, kdy na obyvatelstvo dopadá řada nepříznivých vlivů, daných reformou veřejných financí a začleněním do EU. Proti poplatkům je i ministerstvo školství.