Senát zamítl přídavky na děti

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla

Senátoři zamítli návrh sociálně demokratické vlády, aby přídavky na děti byly vypláceny plošně, tedy bez ohledu na majetkové poměry rodiny. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla senátory nepřesvědčil, že plošné dávky by měly také příznivý vliv na budoucí demografický vývoj v zemi. Bližší informace má Milena Štráfeldová.

Vicepremiér Špidla na podporu vládní předlohy v horní komoře parlamentu uvedl, že česká populace vymírá. Každoročně podle něj ubude 20.000 obyvatel, což představuje populaci jednoho okresního města. Návrh by také pomohl zlepšit finanční situaci rodin se středně vysokými příjmy.

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla
"Rodin, které nepobírají přídavky na děti, není málo, je jich patnáct procent. Pět set tisíc dětí nepobírá přídavky, ačkoliv by je pobírat mohly. Je to dáno tím, že systém je neobyčejně ponižující, že mám-li pobírat přídavek, musím úředně dokázat, že jsem chudý. Ten systém, který by byl plošný, znamená, že by člověk šel třikrát na úřad, ale nikoli proto, aby dokazoval, že je chudý, ale aby úřadu prokázal, že jeho dítě je úspěšné. Protože skončilo devítku, nastoupilo na střední školu, skončilo střední a nastoupilo na vysokou. To je absolutně odlišná situace. Teď musíte dvacetšestkrát prokázat, že jste chudý."

Návrh ministra Špidly zamítli senátoři ODS, Unie svobody a část lidovců. Podle člena sociálního výboru Senátu Tomáše Julínka z ODS, pravice Špidlův argument, že plošné dávky podpoří populační růst, nepřijala.

V žádném případě se takové věci neprokázaly, i když bylo okolo toho rozsáhlá diskuse. A když si představíme, že v té střední příjmové skupině do dělá přibližně navýšení okolo 250 korun na dítě, tak je asi iluzorní si představovat, jak to bude propopulačně působit. Podle pravicových senátorů by stát měl rodiny s dětmi podpořit spíše daňovým zvýhodněním, protože plošné přídavky situaci sociálně slabých rodin zásadně nezmění. Zákon se tak vrací na Poslanecké sněmovny. Ta jej v únoru schválila díky tomu, že část pravicových poslanců se nezúčastnila hlasování.