Senát zamítl zákon o Benešových zásluhách o stát

Senát ve čtvrtek podle očekávání zamítl zákon o tom, že se druhý československý prezident Edvard Beneš zasloužil o stát. Jeho odmítnutí může zvrátit Poslanecká sněmovna, které se zákon vrátí k novému projednání. První reakce poslanců naznačily, že by mohla Senát přehlasovat. K tomu bude zapotřebí nejméně 101 hlasů. Poprvé zákon schválila 118 hlasy.

Prezident Václav Klaus uvedl, že mu rozhodnutí Senátu usnadňuje situaci, aby nemusel být tím posledním, který bude tuto věc rozhodovat. Přehlasuje-li však sněmovna nesouhlas Senátu, Klaus zákon k podpisu dostane.

Podle senátorů nelze uzákonit výklad dějin a větu o Benešových zásluhách o stát učinit právně závaznou i pro ty, kteří s tímto historickým hodnocením nesouhlasí. Bylo by to podle nich v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Senátoři v hodinové rozpravě nad zákonem Benešovi neodpírali zásluhy o vznik Československa. Mnozí ovšem poukázali i na Benešovu spornou roli v dobách mnichovské krize v roce 1938 a při převzetí moci komunisty v roce 1948. Někteří poukazovali také na to, že zákon prosazují komunističtí zákonodárci, kteří v minulých dobách vedli proti Benešovi nenávistnou kampaň.

Senátor a místopředseda US-DEU Jan Hadrava připomněl, že zákon spolu se dvěma sociálními demokraty navrhla poslankyně za KSČM Jitka Gruntová, jejíž straničtí kolegové zákon pomohli ve sněmovně prosadit. Hadrava to označil za "nestoudný cynismus".

Předseda senátorů ČSSD Petr Smutný přiznal, že zákon o Benešovi je nadbytečný, přesto jej navrhl schválit. Jeho návrh ale podpořilo jen 12 ze 65 přítomných senátorů, především z řad ČSSD, KSČM a ODS. Právě zástupci těchto stran zákon prosadili před měsícem ve sněmovně.

Unionistka Táňa Fischerová, která zákon nepodporuje, však dnes předpověděla, že zastánci zákona mají dost hlasů na to, aby ho znovu prosadili.

Spoluautor zákona Radko Martínek (ČSSD) šance na přehlasování Senátu nechtěl odhadovat, doufá ale, že poslanci předlohu znovu schválí. K odmítnutí normy vyzval senátory i Klause předseda sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Toto sdružení požaduje zrušení Benešových dekretů, které jsou spojeny s poválečným vysídlením Němců z českého pohraničí. Odpůrci zákona v parlamentu dali najevo, že jejich postoj s Posseltovou výzvou nesouvisí. Německý Svaz vyhnanců (BdV) dnes konstatoval, že Senát prokázal odvahu a prozíravost.