Výstava v Senátu mapuje, jací byli poslanci v minulých stoletích

Senát ČR

Senát nabídne výstavu o českých poslancích z minulých století. Otevřena bude krátce před druhým kolem senátních voleb a její návštěvníci si kromě dokumentů budou moci prohlédnout i osobní věci poslanců, oblečení sněmovního sluhy či výhružné dopisy tehdejším zákonodárcům. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Senát ČR
Výstava v Senátu mapuje významné události, dokumenty a osobnosti českého parlamentarismu druhé poloviny 19. a první třetiny 20. století. K vystaveným dokumentům patří například Washingtonská deklarace z října 1918, tedy prohlášení československé nezávislosti na Rakousku-Uhersku, dále originál Ústavní listiny z roku 1920, z níž vychází i současná česká ústava, a Pražská petice z března 1848. Její tvůrci chtěli po císaři zrovnoprávnění češtiny s němčinou a uznání a vytvoření samosprávného celku z Čech, Moravy a Slezska. Jak říká tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka, expozice přibližuje i všední život tehdejších poslanců, je tu například těžítko a kalamář Františka Palackého.

"Různé drobnosti významných poslanců, například parlamentní průkazka prezidenta Edvarda Beneše. Dále reálie, které lecos o tehdejším životě nejen poslanců napoví. Budou tam třeba ukázky tehdejších předvolebních kampaní, které myslím zaujmou tím, jak se tenkrát strany na volby chystaly."

Jaká byla tehdejší předvolební kampaň?

"Tehdejší kampaně byly pro mě překvapivě stejně ostré jako jsou ty dnešní, stejně nemilosrdné. Každá z těch stran, co já jsme měl možnost z těch dokumentů vidět, dělala opravdu všechno pro to, aby ve volbách uspěla a překvapivě se to blíží tomu, co prožíváme my dnes."

Netradiční předměty pak budou vystaveny v části věnované obstrukcím, tedy záměrnému blokování parlamentního jednání. Patří k nim například plechový činel poslance vídeňského parlamentu nebo kámen vržený z davu do okna salonu poslance Františka Ladislava Riegra, vůdčí postavy strany Staročechů. Vystaven má být také vulgární dopis a oprátka pro někdejšího pražského primátora Jana Podlipného, poslance českého zemského sněmu za stranu Mladočechů.

"My ještě pořád některé věci, které jsme slibovali, sháníme nebo se sem vezou z ciziny, protože jsou zapůjčeny z Rakouska, z Německa, ze Slovenska a podobně."

Jak uvedl Petr Kostka, exponáty zapůjčila i řada českých muzeí, archivy i soukromí sběratelé. K zajímavostem bude určitě patřit i křeslo zemského maršálka ze sněmu Království Českého či kabát a kalhoty sněmovního sluhy. Jak se vlastně tehdy úředníci oblékali?

"Tehdy se po Senátu mohli pohybovat jenom lidé, kteří byli na tehdejší dobu společensky oblečeni. Úředníků bylo poměrně velké množství, dokonce bych si troufnul říct, že víc než dnes. Ale byli to úředníci, kteří měli v té době vyšší postavení ve státní správě, než mají naopak dnes."