Zákaz propagace komunismu a nacismu zamítnut

Výslovná propagace komunismu, nacismu a jejich symbolů trestná nebude. Senát totiž ve středu zamítl návrh novely trestního zákona, byť podobnou úpravu v říjnu 2005 schválil. O odmítnutí novely se zasloužila hlavně ODS.

Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský autorům novely nevěří, že to myslí vážně. Jejich protikomunistická vystoupení označil za teatrální vzhledem k předlistopadovému působení některých z nich v KSČ a SSM. "Každý zákon má váhu podle důvěryhodnosti svého předkladatele. Chci podpořit zákon, který bude vyvrcholením demokratického snažení v naší republice, který předloží vláda," prohlásil Stříteský v závěru místy velmi emotivní dvouhodinové debaty o novele, do níž svými výkřiky zasahovali i odpůrci komunismu na galerii pro veřejnost. Námitky proti normě měl i senátor ODS Josef Pavlata:

"Já samozřejmě jsem vždy byl bojovník proti komunismu, ale v případě, že se celá věc zvrhne v jakési PR a dělání byznysu pro jednu či dvě osoby, tak s tím nemohu souhlasit. Takto se proti komunismu nebojuje."

Martin Mejstřík
Spoluautor novely, senátor Martin Mejstřík odmítl obvinění, že novela je jen nástrojem jeho předvolební kampaně. Výsledkem hlasování byl viditelně zklamaný:

"Mě to samozřejmě hodně mrzí. Ta debata, jak jsme tušili, sklouzla do osobních výpadů vůči mně a případně kolegovi Štětinovi. Já to pokládám za typicky českou malichernost, kdy osobní útoky a nevraživost zvítězily nad myšlenkou, která si myslím je dobrá a která dostala na frak. Myslím, že to je jednoznačná msta za moji prezidentskou volbu."

Martin Mejstřík odmítl argumentaci ODS, že tvůrci novely se při volbě prezidenta spojili s komunisty ve snaze prosadit svého kandidáta Jana Švejnara. Vyčetl ODS, že právě tato strana v lednu prosadila odklad schvalování novely až na dobu po prezidentské volbě. Poukázal i na to, že ODS mohla tvrdší postih komunismu vložit do vládního návrhu nového trestního zákoníku. Senátor za ODS Jiří Pospíšil si však myslí, že samotný zákaz symbolů nic neřeší:

"Symboly se mění. Přestanete používat jeden, objeví se jiný. Zakážete jeden, objeví se druhý. Zakážete hvězdu, budete mít třešně."

Předseda senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM Jaromír Štětina označil novelu za nástroj, jak přimět KSČM, aby se reformovala. Komunisté se podle něj nikdy sami nereformují, příležitost promarnili v 90. letech, kdy v jejich řadách zvítězili "dogmatičtí dinosauři". KSČM se tak stala poslední stalinskou stranou v Evropě a v rozporu s Ústavou neodmítá násilí jako prostředek k dosažení svých cílů, uvedl senátor Štětina.

Podle předsedy lidovců Jiřího Čunka měli autoři s podobným zákonem přijít mnohem dřív:

"Ten návrh přišel o osmnáct let později, a v tom je ten problém. Situace v té době byla určitě příznivější, měla by také smysl. Dneska, po osmnácti letech, kdy tady komunistická strana zasahuje s významnými procenty a s významnými počty poslanců do politického života, je tento způsob už, podle mne, za hranou přijetí."