Senátoři chtějí, ať Ústavní soud přezkoumá usnesení o nouzovém stavu

Senátoři se chystají obrátit na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu a dalších opatření včetně zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu. ČTK to sdělil manažer senátorského klubu STAN Jan Doležálek. Poprvé vláda vyhlásila nouzový stav na jaře a trval 66 dní. Podruhé začal platit 5. října a trvá dosud. "Senátoři kritizují zejména nesrozumitelnost opatření a to, že vláda v boji proti pandemii sama sobě umožnila krizová opatření svévolně měnit bez ohledu na práva, do kterých zasahují," uvedl Doležálek.

Právník Ondřej Dostál, který se podílel na přípravě podání k Ústavnímu soudu, uvedl, že nouzový stav by neměl dlouhodobě umožnit vládě, aby vládla dekrety a ze hry vyřadila sněmovní opozici i Senát. "Není možné, aby se při každém prodlužování tohoto stavu politicky handlovalo o základní svobody občanů. Vláda nezvládá své zákazy odůvodnit a sama přiznává, že zavedená opatření nefungují, přitom jejich dopad na ekonomiku státu i na každodenní život občanů je enormní," uvedl Dostál.

"Dlouhodobá on-line výuka nemůže nikdy nahradit výuku prezenční. Po roce vidíme negativní dopady na žáky a studenty v samotné výuce, v motivaci i v jejich psychickém a fyzickém zdraví. Apelujeme na ministerstvo školství a zdravotnictví, aby bezodkladně určily termín otevření škol," uvedl místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu STAN. Mělo by podle něj být zajištěno neinvazivní testování pro žáky a přednostní očkování učitelů.