Setkání u Kafkova pomníku zakončilo festival Kafka - Borgis

Argentinský velvyslanec, zástupce primátora Buenos Aires a představitelé Společnosti Franze Kafky se v sobotu sešli u Kafkova pomníku na pražském Starém Městě, aby slavnostně zakončili měsíční kulturní festival Kafka - Borges. Zároveň tak připomněli 121. výročí Kafkova narození.

V rámci festivalu se v Praze v červnu konalo 23 kulturních akcí věnovaných Kafkovi a argentinskému spisovateli Jorgu Luisovi Borgesovi. Festival Kafka - Borges/Buenos Aires - Praha zaštítil bývalý prezident Václav Havel.

Festival začal 3. června, v den 80. výročí Kafkova úmrtí. Zorganizovalo ho Centrum Franze Kafky a argentinské velvyslanectví. Spojení Kafky se jménem argentinského spisovatele Borgese není náhodné. Borges byl tím, kdo uvedl Kafku do španělsky mluvícího světa. Kafkova povídka Proměna se v Argentině dočkala asi devadesáti vydání.

Mosty, které se snažíme prostřednictvím Kafky a Borgese postavit, spojují nejenom Prahu a Buenos Aires, ale celou střední Evropu a Latinskou Ameriku, řekl dnes argentinský velvyslanec Juan Eduardo Fleming. Kafku označil za jednoho z největších spisovatelů světa. Na závěr festivalu promluvil také známý český spisovatel a čestný předseda Společnosti Franze Kafky Arnošt Lustig, jehož přednáška v Nosticově paláci byla jednou z nejnavštěvovanějších akcí festivalu.