Max Brod – zachránce Kafkova díla

Max Brod (1964)

Významný představitel pražské židovské německé literatury se narodil před 140 lety. Byl všestrannou osobností. Světu je ale znám především jako zachránce díla Franze Kafky.

Haštalská ulice | Foto: VitVit,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Obyčejná ulice, obyčejný dům v Haštalské ulici. Právě tady se narodil 27. května 1884 do rodiny německy mluvícího úředníka Max Brod.  Vystudoval gymnázium a práva, posléze pracoval jako poštovní, finanční a soudní úředník. V letech 1929 až 1939 působil jako divadelní a hudební kritik v Prager Tagblattu - pražských německých novinách. Byl rovněž viceprezidentem Židovské národní rady v Československu.

Nebýt Broda, Kafku neznáme

Přátelství těchto mužů, které trvalo až do Kafkovy smrti,  se zrodilo už za studií. Díky Brodovi se zachránily a byly vydány Kafkovy romány. Přítelovy rukopisy navzdory jeho výslovnému přání nespálil, ale utřídil a vydal. A také o něm napsal několik studií a byl editorem jeho děl.

Všestranná kulturní osobnost

Max Brod  (1915) | Foto: Passfotografie Max Brod,  1915,  סימול ARC. 4* 2000 08 014,  Max Brod Archive/The National Library of Israel

Max Brod byl všestranně nadaný intelektuál. Mezi jeho díla patří Zámek Nornepygge, Tychona Brahe cesta k Bohu nebo Boj o pravdu. Překládal z češtiny, latiny, hebrejštiny a francouzštiny a také komponoval.  Prostřednictvím jeho vědecké, sběratelské a redakční činnosti se čtenářskému světu otevřela také díla Franze Werfela, Jaroslava Haška či Leoše Janáčka. Haškova Švejka pomohl uvést na německé jeviště, přeložil libreta téměř všech Janáčkových oper do němčiny a napsal o něm vůbec první monografii.

Foto: Hudební Matice Umělecké besedy

V březnu 1939 odjel kvůli hrozícímu nebezpečí holocaustu s manželkou Elsou z Československa - v předvečer okupace posledním vlakem. Usadil se v Palestině, kde působil také jako dramaturg divadla Habima v Tel Avivu. Zemřel 20. prosince 1968 ve věku 84 let v Tel Avivu.

Max a Elsa Brod v Palestině,  1939 | Foto: סימול ARC. 4* 2000 08 023,  Max Brod Archive/The National Library of Israel
Autor: Klára Stejskalová | Zdroj: Wikipedie
klíčová slova:

Související

  • Po stopách Franze Kafky

    Kde vyrůstal světoznámý spisovatel, jaká místa mu byla inspirací, kde trávil prázdniny, jaký byl Kafka z masa a kostí?

  • České knihy

    Seriál stanice Českého rozhlasu Radio Prague International přiblíží díla českých spisovatelů, která prostě musíte znát.