Šetřit, šetřit, šetřit!

0:00
/
0:00

Škrty ve výdajích a zvýšení některých daní zapracuje ministr financí Eduard Janota do návrhu rozpočtu na příští rok, který předá svému povolebnímu nástupci. Spotřebních daní by se ale podle něj zvýšení týkat nemělo.

Eduard Janota
Ministr Janota už teď ví, že více šetřit se bude muset i letos. Jak řekl v nedělní televizní debatě, vláda proto na přespříštím zasedání projedná jeho návrh na úspory ve státních výdajích v celkové výši 14 miliard korun. Současná situace podle ministra Janoty potvrzuje, že kroky Poslanecké sněmovny, která zvýšila výdaje rozpočtu, se nyní projevují. "Kdyby k opatřením nedošlo, tak by rozpočet mohl fungovat s určitými rezervami," uvedl Eduard Janota. Poslanci prosadili například peníze navíc na sociální služby, platy státních zaměstnanců nebo na dorovnání přímých plateb zemědělcům.

Udržení letošního deficitu veřejných financí na plánovaných 5,3 procenta hrubého domácího produktu je podle Eduarda Janoty nutné kvůli udržení důvěryhodnosti Česka před zahraničními investory. Proto šéf české státní kasy plánuje i další kroky:

"Jestliže ten vývoj bude špatný, tak i mzdy se budou muset korigovat v letošním roce tak, že se prostě zavážou mzdy ve veřejném sektoru. Je to nepopulární, ale opatření, které možná bude zapotřebí. To rozhodnou příští dva měsíce, až budeme vědět, jak na tom jsme."

Bez dalších úsporných opatření by letos deficit veřejných financí dosáhl 5,9 procenta hrubého domácího produktu. Podle Eduarda Janoty je nyní jasné, že vázané výdaje ministerstev ve výši šest miliard korun nebudou letos uvolněny. Zároveň ministr financí sníží výdaje z privatizačního účtu o osm miliard korun.

Zdá se, že tyto nutné kroky nenarazí na odpor odborářů. Českomoravské konfederaci odborových svazů jde v současné době hlavně o zachování pracovních míst. Jak potvrdil její nový předseda Jaroslav Zavadil, požadavek růstu mezd je až na druhém místě, vyjma firem, kterým se daří a roste jejich produktivita práce:

"My jsme v oblasti kolektivního vyjednávání byli velmi rozumní, protože jsme požadovali spíše udržení pracovních míst. Na úkor toho se šlo i na nižší úroveň mzdového nárůstu, v mnohém případě to bylo na nule. Já se domnívám, že naše firmy a naši vyjednávači budou dále v tom pokračovat, protože v regionech, kde je vyšší nezaměstnanost, jim samozřejmě záleží na tom, aby lidé měli práci."

Co se týče návrhu rozpočtu na příští rok, ministr Janota doporučí svému nástupci škrty ve výdajích a zvýšení některých daní, přičemž spotřebních daní by se to týkat nemělo. Jak řekl v televizní debatě, jeho cílem je udržet deficit veřejných rozpočtů na plánované výši 4,8 procenta hrubého domácího produktu:

"Navrhnu určitý vějíř opatření, z kterého bude možno vycházet při tvorbě rozpočtu. Co je ale zásadní - minimálně o kolik se zvýší daně, o tolik by se měly snížit výdaje. Rozpočet bude muset vylepšit deficit řádově o 40, 45 miliard."

Návrh státního rozpočtu na příští rok musí ministerstvo financí předložit vládě do konce srpna.