Seznam pohřešovaných v Asii se nezměnil, osm Čechů asi nepřežilo

Na seznamu českých občanů, kteří se ani dva týdny po zemětřesení v jihovýchodní Asii neozvali, zůstává 14 jmen. Přitom u osmi lidí mají diplomaté vážné obavy, že přírodní pohromu nepřežili - sedm turistů v Thajsku a jeden člověk na Srí Lance. Na seznamu obětí zůstává jedna mladá Češka, která zemřela v Thajsku. Pracovník českého velvyslanectví v Bangkoku v neděli ráno ČTK řekl, že v Thajsku stále panují obavy o život sedmi českých turistů. V době ničivých mořských vln byli v postižených oblastech a od té doby o nich nejsou žádné zprávy. K vážně pohřešovaným přibyl v sobotu muž, který má české i švýcarské občanství, trvale žije ve Švýcarsku. "V České republice jej nikdo nepostrádá, pátrají po něm švýcarské úřady," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. České doklady, které se v Thajsku našly, prý byly dávno propadlé.

Zatím nebyla smrt dalších Čechů průkazně potvrzena. Vzorky DNA, které poskytly rodiny tří nezvěstných Čechů, už zpracovali odborníci Kriminalistického ústavu v Praze a předali ministerstvu zahraničí. Diplomaté odešlou profily centrální laboratoři v Thajsku. Identifikace touto moderní metodou může trvat velmi dlouho.

Dvě Češky, které se při katastrofě vážně zranily, jsou už doma. Jednou z nich je i modelka Petra Němcová, která je v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Třetí žena zůstává v thajské nemocnici a čeká na transport do České republiky. "Zdravotní stav její převoz už umožňuje, čeká se na vhodný spoj," uvedl český diplomat.