Šíření covidu zpomaluje, v nemocnicích však stoupá počet pacientů ve vážném stavu

Počet pacientů s nemocí covid-19 ve vážném stavu v Česku v pondělí vystoupal na 1789, což je nejvíce za celou dobu epidemie. Celkem bylo hospitalizovaných 8478, což je druhý nejvyšší počet od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počty volných lůžek v nemocnicích dále zůstávají nízké. Množství hospitalizovaných s covidem-19 v posledních týdnech skokově rostlo. Počet úmrtí lidí s covidem-19 od začátku epidemie přesáhl 22.000.

Počet nově potvrzených případů covidu-19 ale v Česku v pondělí opět klesl. Oproti předchozímu týdnu se snížil skoro o 2000 na 10.466. V pondělí bylo přitom provedeno dosud nejvíce antigenních testů na koronavirus za jeden den, a to přes 91.000, a také ještě skoro 22.000 PCR testů. Naprostou většinu pondělních testů tvořily ty, které byly prováděny z preventivních důvodů a jako součást plošného testování. Minulý týden začalo povinné plošné testování ve firmách.

U preventivního testování na koronavirus byl v pondělí podíl odhalených pozitivních případů pouze 1,6 procenta. U tzv. diagnostické indikace, kdy jsou například testováni lidé vykazující příznaky covidu-19, činil podíl pozitivních testů 43,3 procenta, což bylo více než minulé pondělí. Větší byl podíl pozitivních také u epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé třeba kvůli možnému kontaktu s nakaženým. Dosáhl 20,8 procenta.