Skokan-akrobat Aleš Valenta získal zlatou olympijskou medaili

Aleš Valenta vyhrává zlato, foto ČTK

Má zlatou olympijskou medaili a skok, který nikdo jiný na světě neumí. Český skokan-akrobat Aleš Valenta se v Deer Valley stal jedním z největších hrdinů 19. zimních olympijských her. Svou největší zbraň - trojné salto s pěti vruty - vytáhl v pravý čas. Soupeřům tím vyrazil dech a zaslouženě vyhrál soutěž lyžařských akrobatů. Olympijské klání sledoval i Josef Kubeczka.

Ales Valenta vyhrává zlato,  foto ČTK
"Teď mám hlavně dobrý pocit z povedeného skoku. Radost z medaile přijde asi až později," svěřil se Aleš Valenta bezprostředně poté, co se potvrdilo, že jeho jméno zůstane na světelné tabuli až úplně nahoře. Kdyby si prý na těch pověstných pět vrutů netroufl, tak by mu ani stupně vítězů náladu nezlepšily. Bezprostředně po svém vítězství dopověděl na otázku, co by bral raději - olympijské zlato nebo svůj unikátní skok?

"Asi pořád těch pět vrutů. Přece jen ten pocit ve mně pořád převažuje. Olympijské vítězství je super, ale vždy to přichází spolu s úspěchem toho samotného skoku. Já bych tedy určitě znovu sáhl po tom skoku, což by asi znamenalo zlato."

Nicméně radost z vítězství měl obrovskou. Sám dlouho ani nemohl uvěřit, že je po skokanu Jiřím Raškovi a zlatým hokejistům z Nagana teprve třetím českým nositelem nejcennější olympijské medaile:

"Já si zatím ani pořádně neuvědomuji váhu toho vítězství. Myslím, že za chvíli to teprve příjde, až si někde sednu a budu v klidu přemýšlet. Já jsem si ale vždycky myslel, že je více těch vítězů."

Ani po úspěšném skočení trojného salta s pěti vruty si Aleš Valenta nebyl zcela jist, že vyhraje:

Ales Valenta,  foto ČTK
"Jakmile jsem přistál a viděl jsem ty body, tak už jsem tak nějak počítal s tím, že bych snad mohl nějakou tu medaili mít. Už mi bylo více méně jedno, jestli budu první nebo třetí. Myslel jsem však, že se Ericu Bergoustovi podaří skok trochu víc a více mně ohrozí, protože on je schopen skočit tak vysoko, aby ty body dostal. Já jsem svůj skok skočil v tréninku také a ustál jsem ho, takže teď mám tři úspěšná ustání zasebou. Nepodařilo se nám ale perfektně namazat, a tak jsem musel dělat několik korekcí. Nakonec to ale vyšlo, i když je pravda, že v obou skocích jsem byl pomalejší než jsem chtěl. Skok nebyl zdaleka perfektní. V tom double full, který přišel uprostřed, jsem musel hodně přetočit hlavu, ale myslím si, že rozhodčí rozhodovali dobře."

Radost ze zlata měli v jeho rodném Šumperku. Doma u televizní obrazovky obklopen přáteli prožíval Vojtěch Valenta životní závod svého syna Aleše. Když po dramatickém závodě vystoupil v přímém přenosu na nejvyšší stupeň, dmul se pýchou a neskrýval dojetí. Jeho mysl prodchlo obrovské štěstí, které postupně potlačilo prvotní pocit překvapení, které mu devětadvacetiletý Aleš přichystal jako dodatečný dárek k 55. narozeninám. Aleš Valenta si byl po celou dobu závodu vědom podpory ve svém rodišti a také jim ihned poslal letmý pozdrav:

"Já vás všechny zdravím v Šumperku a doufám, že se vám to líbilo."

Po vítězství Aleše Valenty následovala řada blahopřejných telefonátů a telegramů. Mezi nimi od prezidenta Václava Havla a předsedy Senátu Petra Pitharta, který mimo jiné píše: "Pane Valento, blahopřeji Vám! Přeskočil jste sám sebe - skvělý příklad pro nás doma."

Škoda jen, že skvělý úspěch skokana-akrobata kontrastoval s úterními výsledky dalších českých olympioniků. Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se totiž překvapivě rozloučila s olympijským závodem ve sprintu už ve čtvrtfinále, ve kterém doběhla na posledním čtvrtém místě. Neumannová vyhrála kvalifikaci a suverénní byla i po startu čtvrtfinálového běhu na 1500 metrů. Dlouho vedla, ale v závěru jí došly síly. Ani Martin Koukal ve stejném závodě nedopadl lépe. Od postupu do semifinále ho dělily pouhé dvě desetiny sekundy.