Školský zákon má odbourat biflování, ODS si to ale nemyslí

Školský zákon, který dnes schválila sněmovna, má podle vlády modernizovat české školství a omezit biflování. Na školách by se mělo začít učit jinak - vzdělávací programy budou předepisovat základní rámec znalostí a dovedností. Učitelé by měli mít možnost žáky známkovat, slovně hodnotit nebo kombinovat oba způsoby. Opoziční ODS ale normu kritizuje.

Šéf školského výboru Walter Bartoš (ODS) uvedl, že o rámcových programech podle něj zákon sice mluví, výzkumné ústavy nad nimi bádají, ale v podstatě je prý ještě nikdo neviděl. "Nebude žádná reforma toho, že by se děti přestaly biflovat ... všechno zůstává při starém," předpověděl v rozhovoru s novináři. Norma podle něj zachovává špatný systém financování škol, omezuje možnost občanů vybrat si vzdělání a posílí byrokracii. Doufá, že Senát předlohu zamítne. Místopředsedkyně školského výboru Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) uvedla, že pokud ministerstvo školství připraví rámcové programy a v roce 2005 budou schváleny, mohlo by se podle nich začít učit v roce 2007. Bartoš soudí, že navzdory některým změnám zákon škodí a neměl být schválen. "Dům, který je postaven na špatných základech nelze kosmetickými návrhy vylepšit," uvedl. Dodal, že nová vláda bude muset školský zákon změnit. Stejně jako předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý nynější koalici kritizoval za to, že ve sněmovně takto důležitou normu prosadila proti vůli opozice většinou jediného hlasu. Zákon tak nemá širokou podporu.

Schválená norma má mimo jiné umožnit, aby v běžných mateřských a základních školách působili asistenti, kteří by pomáhali učitelům s výukou postižených dětí. Pedagogičtí asistenti pro postižené by měli přispět k tomu, aby se co nejvíce dětí s handicapem mohlo vzdělávat v "normálních" školách. Zákon počítá s tím, že poslední ročník školky má být zdarma. Školné na vyšších odborných školách se bude platit i nadále.