Školy si mohou koupit multimediální učebnici moderních dějin

Školy si mohou koupit novou multimediální učebnici moderních dějin. Vydává ji občanské sdružení Post Bellum. Učitelé na DVD najdou výpovědi pamětníků, dobové fotografie a audio záznamy. Ředitel sdružení Mikuláš Kroupa novinářům řekl, že smyslem projektu je připomenout význam historických událostí minulého století a jejich dopad do současnosti. "Naší snahou je přiblížit dětem soudobé historické události tak, aby je nevnímaly jako shluk šedivých názvů, dat a jmen, ale jako okamžiky zásadně ovlivňující lidské osudy," sdělili zástupci Post Bellum. Multimediální učebnice obsahuje 60 příběhů pamětníků událostí z let 1938-1989, přes 200 dobových fotografií a autentické zvukové záznamy z archivu Českého rozhlasu.

Výuka moderních dějin na základních a středních školách je dlouhodobě kritizována, pedagogové stihnou zpravidla dojít nejvýše ke druhé světové válce. Podle loňského průzkumu společnosti Člověk v tísni si 20 procent středoškoláků myslí, že se za minulého režimu žilo lépe, děti prý také nedokážou vysvětlit, co konkrétně znamenala totalita.

Další z akcí, která má přimět lidi přemýšlet o demokracii a stavu společnosti dříve a nyní, je koncert pořádaný 8. května na pražském Žofíně. Zároveň zde budou předány Ceny Paměti národa, laureáty jsou podle organizátorů "osobnosti, které ve svém životě prokázaly, že svoboda, čest a lidská důstojnost nejsou prázdná slova." Ceny předá exprezident Václav Havel a kněz Tomáš Halík.

Autor: Peter Gabaľ