Skončil 36. ročník Karlovarského filmového festivalu

V sobotu skončil 36. ročník Karlovarského filmového festivalu. Podle organizátorů navštívilo v průběhu deseti dnů festivalová kina 140 tisíc diváků, kteří měli možnost vybrat si z pětiset filmů. Blíže Jaromír Marek.

Karlovarský festival je už tradičně místem, kam směřují i přední osobnosti filmového světa a tak mohli návštěvníci potkat třeba Nasstasju Kinski, Scarlett Johanssonovou nebo představitele Gándího herce Bena Kingsleyho. Na návštěvu Karlových Varů se vypravila i matka Quentina Tarantina Connie Zastoupil. Karlovarský festival je však především o filmech. Hlavní cenu za nejlepší film, Křišťálový globus, získala francouzská komedie Amélie z Montmartru. Místo režiséra převzal cenu francouzský velvyslanec Phillip Coste.

Ta cena jistě není určena mně, ale je to pro mně velká radost a čest. Děkuji vám všem.

Slavnostní ceremoniál se už tradičně konal ve velkém sále karlovarského hotelu Thermal, autor doprovodného programu Michal Caban uvedl, že letos nebylo předávání ocenění záměrně nijak efektní.

"Po těch letech, co jsme se tady snažili pořád něco bombasticky předvádět, tak to nejde dělat do nekonečna, ty možnosti technické i finanční jsou omezeny a i ta znělka nám umožnila vrátit se na zem a příští rok zase vzlétnout."

Vůbec celý vizuální projev letošního ročníku byl velmi skromný. Místo atraktivních dívek z minula se na festivalových plakátech i znělce objevil utrápený promítač v kostkované vestě a ušmudlaném plášti, který ve své promítací kabině, prožívá ve festivalové znělce prožívá situace podobné těm z němých grotesek. Ve stylu letošní znělky se konal i závěrečný galavečer a tak se o největší show postaral herec Ben Kingsley, který si k překvapení a za bouřlivých ovací publika svlékl sako, a vedle moderátorského stolku udělal stojku s roznožkou.

"Chtěl jsem předvést, že pro své české přátele jsem schopen udělat všechno, opravdu všechno!"

Prohlásil po svém výstupu Kingsley. Závěrečné slovo už patřilo prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi, který poděkoval všem, kteří se na pořádání letošního festivalu podíleli.

"I ten nejlepší film bez vás diváků by neměl smysl. Dovolte mi, aby vás na 4.-13.července roku 2002, dá-li nám Bůh zdraví, pozvat zpátky do Karlových Varů!"