Škromach navrhl, jak z krize

Zatímco místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach už mluví o menšinové vládě sociální demokracie, šéf poslanecké frakce strany Michal Kraus si myslí, že současná koalice ještě má šanci na přežití. "Stále si myslím, že setrvání této koalice je z hlediska politického, ekonomického i z hlediska zdravého rozumu tím nejmenším zlem," řekl v pátek ČTK.

Reagoval tak na páteční slova vicepremiéra Škromacha, který hovořil o menšinové vládě ČSSD, která by podle něj mohla získat důvěru ve sněmovně spolu s návrhem zákona o majetkových přiznáních. "Ještě není potřeba stahovat kalhoty, brod není tak blízko, abychom teď říkali, co bude dělat menšinová vláda sociální demokracie," míní Kraus.

V koalici po několika hektických dnech, během nichž se stupňovala roztržka mezi lidovci a sociálními demokraty, zavládl v pátek relativní klid. Podle informací ČTK ale politici pokračují v neformálních konzultacích a hledají cestu ze slepé uličky. Kraus si myslí, že další koaliční schůzka bude spíš až po neděli, neočekává ani, že by se v sobotu scházelo předsednictvo ČSSD.

Škromach soudí, že případná menšinová vláda ČSSD by mohla žádost o důvěru ve sněmovně spojit s přijetím zákona o majetkových přiznáních. Ústava takový postup umožňuje. Kraus si ale myslí, že ČSSD by měla aktuálně klást důraz hlavně na nový zákon o střetu zájmů, který by zprůhlednil majetkové poměry politiků. O urychleném předložení této normy již v minulých dnech mluvil premiér Stanislav Gross (ČSSD). Právě nejasnosti kolem majetkových poměrů jeho rodiny koaliční krizi odstartovaly.

Kraus řekl, že zákon o střetu zájmů brzo dorazí do sněmovny. "Považuji za velmi důležité, jak k tomuto zákonu přistoupí ostatní strany," uvedl. Kritici majetkových poměrů premiéra pak podle něj budou moci v praxi dokázat, jak jim tato oblast leží na srdci. Nedomnívá se ale, že by kabinet měl spojit otázku důvěry se střetem zájmů. "Proč by tato koaliční vláda měla cokoli spojovat s hlasováním o důvěře, když jednou důvěru dostala?" dotázal se řečnicky. Řekl, že když mluví o koaliční vládě, myslí tím kabinet v čele s Grossem. Jeho odchod žádají lidovci.

Občanští demokraté již oznámili, že pokud Gross projde vládní krizí a složí kabinet na základě nynější koalice, vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře kabinetu. Zkusí kvůli tomu oslovit i komunisty. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nechtěl spekulovat o tom, jak by komunisté hlasovali. "Situace se stále vyvíjí," řekl ČTK. Ani ODS a komunisté společně ale nemají ve sněmovně dost hlasů na to, aby sami dokázali prosadit vyslovení nedůvěry.