Skupina Agel už vzorky odebírá ze slin i ve Valašském Meziříčí

Odebírání vzorků pro PCR vyšetření na přítomnost koronaviru ze slin se skupině Agel osvědčilo. Po jejích nemocnicích v Ostravě-Vítkovicích a Novém Jičíně, které takto vzorky standardně odebírají už od začátku února, začala v pondělí s odběry ze slin i nemocnice Agelu ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Lidé se tak mohou vyhnout stěru z nosohltanu. ČTK to řekla mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská.

Při pilotním provozu odebírali zdravotníci příchozím vzorky jak výtěrem z nosohltanu, tak ze slin, a pak to laboratoř porovnávala. Studie se dělala na 200 vzorcích. "Ukázalo se, že metoda je opravdu spolehlivá a přesná. Ostatně měla už všechny zkoušky a byla plně schválena pro klinické využití, naše laboratoř si ale chtěla udělat vlastní zkoušku," řekla Miloševská. Ve vítkovické nemocnici se nyní ze slin odebírají vzorky více než stovce lidí denně.

Testovací metodu vyvinula česká firma Diana Biotechnologies. Při odběru ze slin stačí, aby lidé několikrát zakašlali do roušky a poté své sliny vyplivli pomocí trychtýře do malé zkumavky. Nejméně deset minut před odběrem slin nesmí člověk kouřit, pít, jíst ani žvýkat žvýkačku.