Slavia Praha o krůček blíž Lize mistrů

Slavia - Leotar, foto: CTK

České fotbalové týmy zatím celkem úspěšně postupují evropskými poháry. V prvních semifinálových zápasech Intertoto Cupu si jak Brno, tak Liberec vytvořili do odvet slušnou pozici. Nejlépe si však ve 2. předkole Ligy mistrů vedla Slavia. To vše, včetně názoru trenéra Sparty Kotrby na možného soupeře ve 3. předkole Ligy mistrů a krátkého letního rozhovoru s hokejovým trenérem Slavomírem Lenerem, uslyšíte v pravidelné sportovní rubrice Herberta Bryndy.

Slavia - Leotar,  foto: CTK
Fotbalisté Slavie odjížděli do hercegovského Trebinje k utkání s místním Leotarem jako favorité, navíc jako vyhlášení znalci balkánské kopané. Vítězství 2:1 se však nerodilo lehce. Kdyby loňský mistr Bosny a Hercegoviny proměnil v úvodu zápasu několik šancí, mohl být výsledek pro Pražany méně příznivý. Trenér Slavie Miroslav Beránek nebyl v první půli spokojen hlavně s prací obrany:

"Soupeř hlavně v prvním poločase ukázal svou kvalitu, měli jsme tam určité problémy s dlouhými míči, z hráčů Trebinje byli nejkvalitnější tři středoví hráči a útočník Stojanović."

Po patnácti minutách o sobě dali vědět také Slávisté - a byla z toho úvodní branka: po Skácelově ráně šikovně dorazil Adauto. Ke konci úvodní pětačtyřicetiminutovky ale obránce Došek fauloval útočníka Stojanoviće a Delibašić se z nařízené penalty nemýlil. U důležité situace byl Radek Bejbl:

"Kontakt byl mezi Stojanovićem a Lukášem Doškem, já se snažil toho hráče vykřižovat a pravděpodobně by se mi to povedlo, kdyby o něj Lukáš Došek nezavadil a nedošlo tam ke střetu. Střet tam byl, ale myslím, že rozhodčí trochu podlehl tomu, že podobné situace tam byly už předtím a on je neodpískal, ale hlavní chyba byla, že jsme si ten dlouhý míč nechali přeletět a jejich hráč si ho zpracoval. Zkrátka, stalo se. Je ale dobře, že se nám nakonec podařilo vyhrát."

S výkonem zkušeného Bejbla nebyl trenér Beránek úplně spokojen a proto ho přestávce vystřídal:

"Trenér mi vyčetl, že jsem při dvou třech dlouhých míčích nezahrál dobře; z jedné akce byla penalta, ze druhé ohrozili domácí naši branku. Udělal jsem dvě chyby a trenér se rozhodl pro střídání."

Slávisté se dlouho nedokázali vyrovnat s netradičním herním stylem Leotaru se třemi obránci a pěti záložníky, Miroslav Beránek proto o pauze pozměnil rozestavení, což byl podle záložníka Richarda Dostálka klíč ke konečnému vítězství:

"Trenér měl k naší hře určité připomínky a myslím si, že jeho reakce - přeskupení středové řady - byla správná. Tím, že se Karel Piták dostal doprostřed a Lukáš Došek dopředu jsme narušili hru soupeřových šikovných hráčů a pak už byl zápas v naší režii."

A právě Dostálek zařídil Slavii vedení - a jak se ukázalo - i vítězství 2:1, když v 49. minutě - pro něj netypicky hlavou - překonal domácího brankáře:

"Do těchto situací se příliš nedostávám, v hlavičkových soubojích se před brankou moc neobjevuji, ale když se tam dostanu, tak se většinou nemýlím. To se potvrdilo. Byl to signál po rohovém kopu, kdy jsou určení hráči na přední tyč a někdo pokrývá zadní tyč; byl jsem ve správný čas na správném místě a dal gól."

Slavia si tedy z Hercegoviny přivezla velmi slibný výsledek, který by v případě, že ve středu na Strahově fatálně neselže, měl znamenat postup do 3. předkola Ligy mistrů. Trenér českého vicemistra Miroslav Beránek se však podcenění Leotaru v odvetě nebojí:

"O to strach nemám. Myslím, že hráči vědí, o co jde, vědí, že jsme jen v poločase. Naše vedení je nadějné, proto chceme v Praze hrát tak, abychom nepřipustili žádné komplikace."

Na svého soupeře ve 3. předkole vytoužené Ligy mistrů stále čeká Sparta Praha. Sparťané se již chystali na souboj s CSKA Moskva, kde září jejich bývalý spoluhráč Jiří Jarošík, plány jim však zkomplikoval makedonský mistr Vardar Skopje, který ruský armádní tým porazil na jeho hřišti 2:1. Zápas sledoval také trenér Sparty Jiří Kotrba:

"Co se týká jednotlivců a řešení standardních situací, je CSKA určitě těžším soupeřem, ale Vardar Skopje byl podle mě kompaktnější a semknutější"

V semifinále letního Intertoto Cupu má český fotbal dva zástupce: Slovan Liberec sice na hřišti bundesligového Schalke 04 vedl 1:0, nakonec ale - hlavně zásluhou mladého Čecha Filipa Trojana - domácí vyhráli 2:1. I tak je ale pozice Severočechů do odvety slibná. 1. FC Brno bude mít postup do finále o něco složitější, protože doma dokázalo se španělským Villarealem jen remizovat 1:1. Trenér Brňanů Karel Večeřa byl přesto s výsledkem spokojen:

"Jsem spokojen, protože druhý poločas jsme odehráli podle svých představ, ale bohužel v první půli měli naši kluci ze soupeře příliš velký respekt a v závěru jsme inkasovali branku, ale ve druhém poločase - zvláště po vyrovnání na 1:1 - jsme byli lepší a možná jsme měli k vítězství blíže, ale výsledek v podstatě odpovídá průběhu hry."

Slavomír Lener
Zatímco fotbalové soutěže již rozběhly, hokejisté teprve absolvují přípravné zápasy a kempy. Kdy ale v sezoně mistrovství světa, které Česká republika organizuje, začal pracovat trenér národního mužstva Slavomír Lener?

"Bylo to hned po mistrovství světa. Dá se říci, že jsme měl takovou týdenní pracovní pauzu, ale ta byla spíše vyplněna hodnocením zážitků z mistrovství světa. Pak už okamžitě začala příprava na novou sezonu, příprava první akce, která bude na začátku září v Pardubicích, zajišťování mistrovství světa v Praze, to znamená hotely, treninky a zápasy. Takže tyto věci byly na pořadu dne po celé léto."

Hokejový fanoušek si z minulé sezóny především pamatuje dva poslední nevydařené zápasy na mistrovství světa ve Finsku, jak vystoupení svých svěřenců s odstupem hodnotí kouč Lener a jaké si do veledůležité sezony klade cíle?

"Na mistrovství světa jsme jeli s tím, že chceme postoupit do semifinále a byl to pro nás úspěch. Jak se nám začátek mistrovství světa - včetně čtvrtfinále s Ruskem - povedl, tak se nám hned změnili cíle; všichni nás okamžitě pasovali na favority a cokoliv jiného než finále pro nás začalo být neúspěchem. Bohužel dva poslední zápasy nám nevyšly. To bychom chtěli vylepšit v příští sezoně a jako cíl si nemůžeme klást nic jiného než postup do finále,"

říká trenér české hokejové reprezentace Slavomír Lener před začátkem sezony 2003/2004.