Slavné filmy Karla Zemana a Jiřího Trnky uvidí diváci v Istanbulu

Turecký plakát láká ke zhlédnutí Zemanova Vynálezu zkázy

Vynález zkázy i Sen noci svatojánské uvidí diváci prvního ročníku Festivalu středoevropských filmů v Istanbulu. Ten zorganizoval místní krajanský spolek ve spolupráci s Poláky, Maďary a Slováky.

Vynález zkázy vypráví o objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. Slavný film Karla Zemana uvidí diváci v restaurované verzi a s tureckými titulky. První ročníku Festivalu středoevropského filmu pořádá krajanský spolek Čeští krajané v Istanbulu spolu s Maďarským kulturním centrem a ve spolupráci s generálními konzuláty zemí Visegrádské skupiny. Festival proběhne ve dnech 24. až 28. listopadu v Maďarském kulturním centru.

Istanbulskému publiku se představí i slavný Sen noci svatojánské od Jiřího Trnky, také s tureckými titulky. Ty mohly vzniknout díky dobrovolnické podpoře českých krajanů. Právě výběř těchto dvou filmů určil dramaturgické zaměření celého festivalu. Do konceptu The Fantastic Four, jak zní motto přehlídky, dobře zapadá i mezinárodně úspěšná Perinbaba od Juraje Jakubiska, kterou nabídli Slováci, ale i maďarská Taxidermia z roku 2006. Poláci pak uvedou tematicky sestavené pásmo krátkých filmů, říká dramaturg festivalu Tolga Yalur.

V Gama Gallery budou vystaveny filmové plakáty ze zemí Visegrádské čtyřky


Filmové plakáty tu zájemci najdou od 11. do 23. prosince. Zejména československé a polské filmové plakáty z 60. až 80. let minulého století jsou celosvětově mimořádně ceněné. Nejedná se jen o plakáty k tuzemským filmům, ale i k zahraničním hollywoodským produkcím, například k Hitchcockově Psychu a Ptákům nebo k thrilleru Vetřelec, uvedl kurátor a iniciátor celého projektu festivalu Martin Maryška, který výstavu připravuje ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně.

Obě akce jsou zahrnuty do programu právě probíhajícího českého předsednictví Visegrádské skupině. Celý program festivalu najdete zde: www.v4istanbul.org.