Slavnostní setkání signatářů a sympatizantů Charty 77 v Senátu

Slavnostní setkání - Charta 77, Foto: ČTK

K 25. výročí vzniku Charty 77 se v úterý konalo v prostorách Senátu slavnostní setkání bývalých disidentů - signatářů Charty i jejich sympatizantů. "Příběh Charty 77 ještě není u konce. Nemůže být, dokud jsou tu chartisti,"řekl hostitel setkání, předseda Senátu a signatář Charty Petr Pithart. Více už Josef Kubeczka.

Podle Anny Šabatové Charta přinesla hodnoty, které měly smysl v době jejího vzniku a mají smysl i dnes. Patřil k nim především konsenzuální dialog, uvedla někdejší mluvčí charty. Podle prezidenta Václava Havla se společenství Charty 77 vyznačovalo atmosférou veřejného porozumění, pochopení a solidaritou. "Měli jsme pochopení pro ty, kteří se zapovídali u výslechu a pak toho litovali," uvedl někdejší mluvčí charty.

Charta 77,  Foto: ČTK
Chartisté by se proto podle něj neměli zlobit ani na ty, kteří podepsali provolání význačných československých umělců, známé jako anticharta, protože oni se "probudili jenom o něco později":

"Mně jako chartistovi na tom vadí bulvarizace toho tématu. Z Charty vlastně dělají jakousi posvátnou věc a z těch, kteří byli tvrdými, moderními dějinami donuceni podepsat cosi proti ní, najednou dělají po pětadvaceti letech obžalované. Mně se to vůbec nelíbí. Domnívám se, že jak ta Charta, tak ta Anticharta patří do našich moderních dějin a je třeba se tím klidně a věcně zabývat. To znamená, že by to neměl být důvod k jakémukoli rozdělování, ale spíš impuls k společnému studiu."

V této souvislosti je třeba zmínit, že setkání se zúčastnila také prezidentova manželka Dagmar Havlová, jejíž jméno se pod antichartou objevilo. Choť hlavy státu si ale "není vědoma, že by nějaký takový dokument podepsala".

Prezident Václav Havel také zareagoval na skutečnost, že dnešní děti mnohdy ani neví, co to Charta 77 byla a v poslední době spíše vnímají pojem "anticharta":

"Obojí patří k českým dějinám a zdá se mi, že je v zájmu nás všech a budoucích generací, abychom znali své dějiny bez zbytečných vášní, emocí, abychom je prostě studovali. Pokud se ani o těch moderních dějinách nedozvídají děti ve škole, je to asi chyba, která se obrátí proti nim."

Václav Havel a Petr Pithart,  Foto: ČTK
Slova Václava Havla doplnil předseda Senátu Petr Pithart:

"Já jsem přesvědčen, že ten čas zájmu příjde a bude obraceno každé slovo naše a každý náš čin. Prostě v každém národě ten čas zraje jinak a příjde čas velkého tázání dětí rodičů a Charta bude předmětem velikého zájmu. Nelze to urychlit."

Úvodní proslovy hlavních aktérů setkání v Rytířském sále vám, bohužel, nemohu prezentovat, protože byly poznamenány špatnou kvalitou ozvučení sálu. Všiml si toho i sám prezident Havel, který na následném setkání s novináři na toto téma zavtipkoval:

"Strážce odkazu Charty 77 Rudolf Battěk mi povolil říci jednu vtipnou větu na závěr. Pakliže v tom Rytířském sále jste nás špatně slyšeli, není to žádná náhoda. To patří k Chartě 77, že je špatně slyšet."