Sněmovna možná rozšíří nárok na příspěvek 500 Kč k důchodu za vychované dítě

Sněmovna možná rozšíří nárok na příspěvek 500 korun k důchodu za vychované dítě a sníží penze exponentům někdejšího komunistickému režimu. Pozměňovací návrhy podali v dnešním druhém čtení k vládní důchodové novele o možnosti předčasného odchodu do důchodu až o pět let bez sankce pro zdravotnické záchranáře. Předloha opravuje už platnou, ale nepoužitelnou úpravu dřívějších záchranářských penzí.

Příspěvek za vychované dítě by měli od příštího roku dostávat podle úpravy skupiny poslanců v čele s Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) i lidé, kteří vstoupili do starobní penze z invalidního důchodu, ale nesplnili podmínku potřebnou dobu pojištění. Nynější stav pokládají za nespravedlivý a nerovný, uvedli předkladatelé ve zdůvodnění. Úprava se týká zhruba 46.000 lidí. Další úprava skupiny poslanců kolem Kaňkovského má zamezit krácení takzvaného výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem.

Snížení starobních důchodů prominentům bývalého komunistického režimu o 300 korun za každý i započatý rok ve funkci navrhl spolu s dalšími koaličními poslanci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Krácení by se podle něho týkalo zhruba 3000 lidí a mělo by hrát spíše symbolickou roli, cílem není znatelný propad jejich životní úrovně. Důchod komunistických funkcionářů by ani po snížení neklesl pod určitou hranici.