Sněmovna povolila firmám s anonymními akciemi přístup k zakázkám

Sněmovna znovu prosadila přístup firem s anonymními akciemi k veřejným zakázkám. Zachovala přitom částečná omezení, která Senát požadoval zrušit jako neúčelná. Akciové společnosti tak například budou muset zadavateli zakázky poskytnout seznam všech svých akcionářů, kteří vlastní víc než deset procent akcií. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má zmírnit sporné ustanovení, které od letošního 15. září zcela vylučuje společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele, z účasti ve veřejných tendrech. Cílem tohoto ustanovení bylo vyjasnit vlastnickou strukturu společností, které se o veřejné zakázky ucházejí. Kvůli této pasáži byly ale z tendrů zároveň vyloučeny společnosti s akciemi na majitele, kteří jsou veřejně známi. Platné znění zákona navíc znemožnila účast v zadávacích řízeních firmám z jiných zemí EU s anonymními akciemi, které vznikly podle platného práva domovského státu. Na schválení novely s částečnými omezeními se dohodla vládní koalice s opoziční ČSSD kvůli rychlému schválení předlohy.

Podle expertů schválená novela ale z protikorupčního hlediska nic nevyřeší. "Vlastnictví akcií na majitele se může snadno měnit ze dne na den a těžko lze proto prokázat, že prohlášení z konkrétního dne bylo lživé," uvedl partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jan Spáčil.